雖然成條彌敦道望落好似淨係得金鋪,但係只要細心發掘都有唔少值得一試既餐廳-今晚就發現了隱藏係佐敦裕華旁邊六福金鋪樓上的『七福神』。此餐廳前身也是日式餐廳,應該是最近轉手了。『七福神』是在日本信仰中被認為會帶來福氣、財運的七尊神明,希望到來的食客都能得到天神保𧙗。為了配會主題,餐廳內放滿一尊尊可愛的天神小擺設。MENU應有盡有,由壽司卷物、串燒、天婦羅、揚物、應有盡有⋯⋯簡單點可以一路揀一路自己寫ORDER紙,或者等侍應幫你落ORDER又得。事不疑遲,我同老公先點了士多啤梨煙三文魚沙律、雞泡魚乾及燒雞翼各一份作前菜!鋪了鮮紅色士多啤梨,令這碟沙律看起來吸引美味,微酸的果肉跟沙律菜一併吃下更開胃。而雞泡魚乾烤得色澤金黃,乾身得來仍保持柔軟,用來佐酒一流。燒雞翼一份有兩串,每串有兩隻,皮脆肉軟,調味又唔會太濃。緊接當然是主打:壽司。份三文魚腩真係好長,成隻碟咁長!帶子壽司好清甜。最值得一提係海膽手卷,海膽好新鮮無腥味,顏色呈橙黃色,由頭食到落底都係啖啖海膽!推介!有一點要記住:一上枱就要食左先,唔係紫菜好快會腍架。除了平時常見的清酒煮蜆,還有石鍋燒香菜海蜆胡椒湯可以選擇!要試當然要試特別的。
士多啤梨煙三文魚沙律
而雞泡魚乾烤得色澤金黃,乾身得來仍保持柔軟,用來佐酒一流。
炭火燒河豚干
燒雞翼一份有兩串,每串有兩隻,皮脆肉軟,調味又唔會太濃。
燒雞翼
壽司
三文魚腩(特長)
海膽手卷
除了平時常見的清酒煮蜆,還有石鍋燒香菜海蜆胡椒湯可以選擇!要試當然要試特別的。濃烈的胡椒辛辣味,冬天凍既時候可以飲埋個湯暖胃驅寒仲啱。蜆肉都好豐厚,最重要係無乜沙,咁先食得放心。
石鍋燒香菜海蜆胡椒湯
跟住上既係這個芝士焗天大蠔。唔好睇少個蠔,佢真係差唔多成隻手掌咁大。焗既時間剛好,不會過熟,焗完之後無乜縮水,脹卜卜,咬落仲好多汁。侍應話係廣島蠔黎架,唔怪之得咁肉嫩無渣。配埋這個芝士汁,咸香配搭一流。價錢都一樣咁『靚』-$58/3隻!!!焗蠔滋味無窮,必食之選。
芝士焗天蠔
焗蠔
這碟多春魚燒得黃金色,魚皮香脆,肉質依然保持新嫩。我老公簡直食到等唔到口。抵食!
鹽燒多春魚
眼闊肚窄,結果我地食到捧住個大肚腩走。哈哈。
2015-09-29
士多啤梨煙三文魚沙律
炭火燒河豚干
三文魚腩(特長)
壽司
燒雞翼