2009-07-26 19 瀏覽
今早計劃由東涌行至大澳...行了二十分鐘, 感覺是眼瞓, 腿軟(只因已連續行了兩日山), 老公體諒了...轉移陣地去機場! 搭飛機? NO la...每次到機場也是在1號客運食肆, 然後即上機或候機室瞓覺, 這次這麼近, 當然要行行翔天廊! 嘩...原來成個商場食肆有齊, 上二樓行了一圈, 看到師傅拉了幾轉拉麵, 最後也決定在此幫襯吧!時間尚早, 不太饑餓, 沒有叫太多, 只叫了套餐 E (酸辣拉麵 + 紅白蘿蔔酸菜 (小碟) + 豆漿) + 小籠包2隻, $50 + $8! 我們計過數...師傅拉了幾次後約有64條, 放落熱湯灼熟不多於30秒, 再放入酸辣湯, 沒有剪開, 我們很不容易才拉斷, 麵質的確煙韌, 酸辣湯鹹了一點, 不夠酸, 不夠辣, 但料足夠! 冷菜切成絲狀, 反而覺得不夠咬口, 粗條狀比較適合! 豆漿不過甜, 豆味亦濃! 另一樣見師傅表現的是....小籠包, 樣子精美, 夾起時卻黏著紙...穿了, 可惜可惜! 機場食肆, 價錢不能說平宜, 但合理, 望著飛機升降也是另一種享受吧!
搭飛機?