2022-06-22
今晚放工去了佐敦食久違的鐵板燒,經openrice訂座更有八折優惠。餐廳門口用上木製趟門,甚有和風特色,入到去有吧檯位置可以觀賞陣間師傅烹調鐵板燒嘅精彩過程。今次叫左呢一個18層海膽杯鐵板燒set,包括前菜、沙律、18層海膽杯、燒海鮮、燒和牛、燒野菜、炒飯和吸物等。另外燒海鮮的部份,我加了$150升級做龍蝦。當然唔少得店舖招牌之一,額外加了$298點了火焰海膽甲羅燒試試佢。前菜-大蝦豆腐和藜麥羽衣甘藍沙律,清新開胃。18層海膽杯呢個打卡一流嘅18層海膽杯,唔止睇得仲食得,用上香檳杯裝盛的刺身都係第一次試,果然別有一番滋味。外表靚靚,入面包含左好多款刺身粒粒,每一層都唔同,有三文魚、北寄貝、吞拿魚、玻璃魷魚、螺片和海膽等,新鮮鮮甜,整個package好有心思。鐵板燒上場了!燒海鮮的部份有升級左嘅龍蝦,師傅製作左兩個口味版本,一邊係用上海膽芝士焗,另一邊用蟹膏蟹頭秘制方法烹調,惹味到呢!我自己就更鍾意海膽芝士焗嘅方式,龍蝦肉爽配上個特調醬汁真係無得輸。醬燒北寄貝賣相可口,北寄貝好新鮮好好味啊!燒野菜有燒日本甜薯、洋蔥和茄子!日本甜薯中間仲要夾住燒過嘅棉花糖粒粒,好可愛啊!蒲燒鰻魚蒲燒鰻魚超
前菜-大蝦豆腐和藜麥羽衣甘藍沙律,清新開胃。
18層海膽杯
鐵板燒上場了!
醬燒北寄貝
賣相可口,北寄貝好新鮮好好味啊!
燒野菜
蒲燒鰻魚
蒲燒鰻魚超級脆口,食唔停口。
重點來了,額外加左呢份火焰海膽甲羅燒,食之前仲可以睇表演,火焰慢慢燒至外層,好震撼。海膽甲羅燒超足料,海膽配上蟹膏、刺身、三文魚籽,一定要全部拌勻先可以食啊!
下一部分就係燒和牛!A5威士忌和牛厚燒,今次食呢款和牛來頭唔細,飲開威士忌大,所以食落會有酒味架,夠曬特別。配上海膽醬油一齊食鮮味更出。
接下來就係炒飯了,師傅功架十足,飯炒到金黃色,粒粒分明。最有誠意之作係師傅額外更會每位特製煎蘭王荷包蛋鋪上面層,蛋汁慢慢滲透炒飯,好滿意。
最後吸物部份係特色紙包花膠羊肚菌蜆湯,夠曬滋補。大蜆好大粒又夠甜,無沙。湯好鮮甜,用料好足啊,又有花膠、羊肚菌、冬菇等,以此作結。
今晚食呢個鐵板燒套餐,一個價錢可以食到咁多款菜式和鐵板燒,性價比高,下次要再嚟食過啊。