2022-06-07 128 瀏覽
🇭🇰Hong Kong Average expense pp: HKD$1000-2200+📍Address: 玄鮨, Causeway Bay呢間餐廳真係非常細心,一坐低就會問客人有咩特別嘅飲食喜好。之前已經同朋友嚟過一次,因為佢哋嘅食材係由日本空運至香港,非常新鮮,食過返尋味,所以今次係第二次到訪!前菜係新鮮日本蕃茄,味道鮮甜,感覺上十分清爽。蟹肉豆腐嘅蟹膏味,非常濃郁。魷魚好新鮮,意外地好食!刺身方面,師傅我安排好由清新到濃味嘅次序食起,分別有池魚、青魚、赤陸魚、北九州銀雪魚、劍魚腩去到拖羅。坊間嘅青魚多數以熟食嘅方式比較多。赤陸魚配搭粟子醬,清甜得黎又多油脂。北九州銀雪魚用上咗黑松露,令到魚油更重。劍魚腩反而比較爽身 ,依然好新鮮。最後,拖羅配搭沖繩菠蘿漬,呢個組合幾特別。壽司方面,鳥貝壽司有柚子皮,都幾清新爽口。陸扇子用左幾特別既和里醬。金目調用左柚子胡椒,可以帶出3種層次香味。好多人嚟呢間餐廳就係為咗食牡丹蝦,因為佢哋採用虎山白蝦,果然非常新鮮,值得一讚係A5和牛,採用左柑橘籽啫喱,可以平衡返和牛嘅油膩感。呢個omakase嘅亮點就係佢哋嘅海膽,配上淡雪鹽、雪葉 (腐竹)同
🇭🇰Hong Kong

📍Address: 玄鮨, Causeway Bay

呢個omakase嘅亮點就係佢哋嘅海膽,配上淡雪鹽、雪葉 (腐竹)同埋高級紫菜,因為係拍賣級別嘅海膽,味道比起坊間食到嘅更加鮮甜同埋新鮮。鍾意食海膽嘅你唔好錯過。最後魚湯可以暖胃。甜品都用咗日本入口嘅蜜瓜同埋芝麻慕絲,師傅仲會細心問你飽唔飽,下次一定會再嚟