2010-04-10
第一次試樂園的紅豆冰, 是上年秋季.我地上到去先知佢地嗰日唔做堂食, 只外賣,於是就叫左杯奶茶紅豆冰, 邊飲邊散步嗰次既感覺係入口幼滑, 甜度適中 今次 une chat 帶左屋企兩位"大人"去 事源母親大人自從睇過阿So介紹之後, 已經想試好耐, 咁岩放假, 就去下囉! 三點幾去到, 都幾多人幫襯!我地叫左三樣野:奶茶紅豆冰:同上次一樣咁幼滑, 比起出面一d超甜既凍奶茶, 佢甜度岩岩好.不過同呢度既咖啡紅豆冰相比, 不免會甜一些 (奶茶同咖啡飲法有別嘛)咖啡紅豆冰:是港式咖啡啦, 咖啡味不濃厚, 而且因為係凍咖啡, 所以都唔似西式熱咖啡般香氣四溢.不過咖啡味原來同紅豆味都幾夾, 所以我們還是滿意這款飲料的 <有關紅豆>就如之前聽說的一樣,這裏的紅豆冰是一粒粒的, 不是紅豆沙喔, 而且煮得夠軟, 一點都不硬不 "粉",所以愛吃紅豆的朋友應該會喜歡吧^_^題外話, 唔知大家有無睇過日本電影 Megane (Glasses) 呢?deuxchats 是挺喜歡這輕鬆小品的 ^^不過點解提起佢?因為裏面有講到點樣煮出又香又軟又唔爆(即係一粒粒完整)既紅豆.煮法就唔詳細講啦,
我地上到去先知佢地嗰日唔做堂食, 只外賣,
於是就叫左杯奶茶紅豆冰, 邊飲邊散步
嗰次既感覺係入口幼滑, 甜度適中
今次 une chat 帶左屋企兩位"大人"去
三點幾去到, 都幾多人幫襯!
我地叫左三樣野:
奶茶紅豆冰:
咖啡紅豆冰:
不過咖啡味原來同紅豆味都幾夾, 所以我們還是滿意這款飲料的
<有關紅豆>
就如之前聽說的一樣,
這裏的紅豆冰是一粒粒的, 不是紅豆沙喔,
而且煮得夠軟, 一點都不硬不 "粉",
所以愛吃紅豆的朋友應該會喜歡吧^_^
deuxchats 是挺喜歡這輕鬆小品的 ^^
不過點解提起佢?
煮法就唔詳細講啦, 不過表達左一樣野,
就係紅豆真係可以煮到 "又香又軟又唔爆" 既境界!!
而今次食樂園既紅豆冰呢,
我其實是吃到一點點 "爆" 了的紅豆
不過只是少量啦, 況且味道也香軟呀,
所以即使十六蚊係貴左少少, 耐唔耐飲下, 回味下都幾好!
馬來亞 "加吔" 多士:
一望塊多士, 嘩, 裏面d "加吔" 係綠色?!
無錯, 望多幾眼之後既結論都係綠色 ^ ^"
以前食既 "加吔" 都係偏黃, 所以今次見到綠色都有少少驚訝.
食落去 ~~ 好香椰香
嗯, 以前食過偏黃嗰d就蛋味重d, 今次椰香較重, 可能就係綠色既原因啦!
還有一點, 就係紅豆冰既 "冰" ~
對有敏感牙齒既人來說, 那些碎冰確實不大好,
因為就如某些食評提到, 每次舀紅豆吃時,
都無可避免會舀到碎冰.
不過, 用碎冰的好處, 是讓食客在一開始攪拌飲料時方便些 (冰塊太大很難攪拌),
而且將紅豆連少量碎冰一起吃, 那香軟加上冰涼脆脆的感覺是挺特別的!
不妨試試啊