2022-02-14
米芝蓮推介❤️極高質Omakase 💫💫💫🍣🍤🍢疫情又要停晚市堂食🥺omakase邊度有得外賣呀,餐廳推出咗午後時段omakase,$1580 /位,有齊前菜、刺身、壽司、和食、魚湯同埋甜品🥰🍮🧁 我哋個師傅係強師傅😃佢好細心認真幫我哋準備食物,慢慢等我地食完,一件一件咁樣上😎成餐食咗兩個幾鐘辛苦晒😌 佢哋嘅食材大部份都係日本飛機貨⭐️好新鮮❁前菜馬冀海膽配蟹肉豆腐、磯煮鮑魚、豚肉蕃茄串燒,海膽新鮮質感軟滑,蟹肉豆腐更加吸引,入口軟滑淡淡蟹香滲出來。鮑魚彈牙有口感,湯汁完全流入鮑魚入面🤤❁刺身令和之怪物生蠔🦪 Size巨形😎口感豐富色澤靚,下半部非常creamy。係日本生蠔所以味道較淡,淡淡的海水味,再配上蘿蔔蓉增添味道。北海道帆立貝配炙燒貝柱貝柱的焦香同帆立貝刺身嘅清甜味形成好大嘅對比,亦比較有噸口,加上檸檬岩鹽清新好食。縞鰺 即係深海池魚😌夏天最當做,入口爽口,咬落魚油脂厚而香,慢慢滲出來。劍魚腩第一次食劍魚腩,市面上嘅劍魚刺身大部份都係雪藏急凍。非急凍嘅劍魚,新鮮嘅劍魚唔會有雪水,肉質軟滑。第一次食冇諗過佢油分咁重😻勁香口火炙中拖羅大腹紋理細緻,脂肪分布平均,相對大拖羅來講油脂冇咁多
❁前菜
❁刺身
北海道帆立貝配炙燒貝柱
縞鰺
劍魚腩
火炙中拖羅大腹
紋理細緻,脂肪分布平均,相對大拖羅來講油脂冇咁多,但多一份肉香。同平時中拖羅唔同嘅就係入口爆之餘,有筯鏌喺入面更加有咬口。經炙燒處理,油份迫晒出嚟,配上京蔥解膩。
❁ 和食
金目鯛立鱗燒😻😻😻🐟🐟🐟
勁鍾意食,通常都係高級日本餐廳先有。半煎炸嘅烹調手法令到所有魚鱗卷起,日式做法,魚鱗食落脆卜卜,魚肉嫩滑。配上紫蘇花好靚😌味道正,賣相用心,加爆分!
❁ 壽司
金目鯛
火炙方法烹調,輕輕燒出油分,油脂平均而且肉質細膩,師傅用咗新鮮柚子作調味。味道酸酸甜甜容易入口🤗
赤鯥魚
赤鯥屬於高級魚,其油脂含量非常豐富,因其獨特甜味而獲選用,作為刺身非常鮮美。呢餐好多高級魚🐟
真係好正☺️
中拖羅
入口充滿油分,但又唔會好似大拖羅咁膩,相對魚味濃☺️
牡丹蝦
蝦身晶瑩通透,質感爽滑,師傅認真、用心將啲蝦膏整出來,再將蝦膏加上香蔥火炙烹煮,然後放喺牡丹蝦上面,濃郁同清甜嘅對比好強烈🍤
海膽
師傅俾咗成個碗仔份量嘅海膽比我地,佢哋用嘅係全日本排名第18嘅海膽,一睇就知係貴野😌😌😌師傅係咁放係咁放,俾咗好多我地。
❁ 魚湯
佢哋最主要嘅材料就係頭先食嘅刺身嘅魚骨,熬製6-8小時,魚湯呈奶白色,新鮮清甜。勁高蛋白質、骨膠原🤤🤤🤤
❁ 甜品
芝麻豆腐布朗尼🍮