2022-07-24
作為一個海鮮嘅愛好者,一直都好想再返去日本黑門市場食嘢,奈何疫情緣故,飛一趟日本幾乎係無咩可能。好彩,前排聽屋企人介紹話尖沙嘴棉登徑有呢間「黑門水產」,食物非常高質同正宗,所以今日就黎試下先!餐廳都幾大,裝修唔係話行好高檔好grand嘅路線,但用睇得出都好有心思,例如用左啲貝殼做裝飾,好有日本當地用餐嘅氣氛。睇下餐牌先:選擇實在非常豐富,除左平時好多日本餐廳都有嘅菜之外,都有一啲比較特色嘅。難得一場黎到,就點左以下幾樣招牌菜:1. 黑門令龍蝦湯煮海鮮 ($98)呢個龍蝦湯嘅海鮮用左鮮味十足嘅蠔、海螺、魷魚、大蝦等一齊熬,而去有啲芋絲一齊食,口感同味道都好好。絕對會encore!2. 黑門令蟹味噌甲羅燒 ($72)作為其中一道招牌菜,一定要試嘅!唔洗擔心,店員係會好細心幫我地燒嘅。蟹膏同蟹肉都好足,加埋啲蔥花、鵪鶉蛋等材料一齊燒,喺燒嘅時候香味撲鼻,將完成品搽落塊餅乾度食嘅時候更加係有一種wow出黎嘅感覺!3. 蟹油蒜燒帆立貝 ($78)餐廳標榜用北海道帶子。帶子好新鮮好大粒,海水味同鮮味十足。店員幫我燒嘅火候剛剛好,配合埋蒜蓉同埋菇一齊食,爽口彈牙!正!4. 黑門令大魚子醬脆脆包 ($
1. 黑門令龍蝦湯煮海鮮 ($98)
2. 黑門令蟹味噌甲羅燒 ($72)
3. 蟹油蒜燒帆立貝 ($78)
4. 黑門令大魚子醬脆脆包 ($88)
呢道脆脆包賣相非常吸引,用料好足,咬落去每一啖都係鮮甜嘅味道
5. 脆燒白穴子串 ($98)
燒鰻魚我平時食得多,但鰻魚嘅親戚「穴子」就真係第一次聽!餐廳難得有得賣,梗係要試下啦!原來穴子同鰻魚都係親戚,不過前者係海水魚。穴子無咁多脂肪,所以食起上嚟比較脆口,幾惹味!
6. 海底之心特飲($68)
呢杯特飲非常適合打卡,見到隔離台叫,都忍唔住跟風叫一杯啦!飲品好清新好refreshing,天氣咁熱飲真係好適合!