2020-12-31
早幾日去The One行街,行到攰想買杯嘢飲,見到茶墨啲飲品相片幾特別,喺好奇心驅使之下,我就埋去買咗杯麻薯芋泥茉莉鮮奶綠($39)加柚子芝士蛋糕 ($28)。坐低等咗陣,號碼牌就著燈,行去拎起我杯飲品,忍唔住要影返張相!果然同餐牌上面嘅相片一樣,似水墨畫般的藝術品!店員溫馨提示我飲之前記得要攪勻,可惜我一時忘記,就飲咗一啖,感覺只係一杯普通奶綠,冇乜特別。於是我就攪勻再飲,芋泥同奶綠混合埋一齊,飲落有淡淡的茉莉奶綠香氣,加上口感十足、味道濃郁嘅芋泥,味道即時變得有層次,兩種味道撞埋竟然都幾夾!再試埋飲品加購嘅柚子芝士蛋糕,買之前我已經知道芝士蛋糕有機會搶咗奶綠嘅味道,但我實在係芝士蛋糕愛好者,加上柚子味咁特別,我都係忍唔住要加錢試試。件蛋糕對比杯飲品,相對的骰,基本上幾啖就可以食完,$28其實都唔平。不過呢個世界唔係樣樣野都要講性價比嘅,食第一啖我就覺得無浪費到錢,柚子味香濃,唔會輸比芝士蛋糕嘅味道,太大件可能會太膩太飽,細細件剛剛好!