黑門水產すいさん (棉登徑)

KUROMON AQUATIC JAPANESE RESTAURANT (Minden Avenue)
2021-09-18 55 瀏覽
暫時無得去日本旅行,真係好掛住日本嘅美食!今日老公帶咗我嚟位於棉登徑嘅「黑門水產」,餐廳裝潢模仿日本浜燒店,充滿日本地道風情,牆上貼滿大阪旅遊相片,真係好有氣氛,就當去咗一轉大阪啦!黑門角切海鮮沙律沙律非常足料!有好多角切刺身,有吞拿魚、三文魚、帆立貝…角切刺身大大粒,好有口感,加上蟹籽丶車厘茄丶沙律菜同炸藕片,爽脆爽脆的,食起嚟口感更為豐富!個sauce酸酸甜甜,好味又開胃。黑門鰻魚玉子燒呢道鰻魚玉子燒,賣相精緻,鰻魚嘅味道同玉子嘅甜度相當匹配。食起來相當厚實,口感豐富。刺身六盛有三文魚、油甘魚、赤身、真鯛、帆立貝同海膽,刺身件件好有厚度,味道甘甜,質地細膩,啖啖享受,唔錯!海膽蟹味噌甲羅燒嚟到浜燒店,點可以唔點一份甲羅燒呢!呢個甲羅燒賣相相當吸引!店員會先放上枱俾客人打卡影相,之後攞去燒煮,再上枱嘅時候已經嚟個大變身,蟹膏香味撲鼻,質感好濃滑,塗落塊梳打餅一齊食,味道好正!真係必食之選!極上大漁貝燒海膽、生蠔、帆立貝,加埋清酒同牛油嚟煮,食落非常之有鮮味。黑門令龍蝦湯煮海鮮鍋仔細細卻內有乾坤,有蝦、魷魚鬚、海螺同蠔,連埋芋絲同金菇以龍蝦湯煮成,芋絲同金菇吸收晒海鮮嘅精華,好好食!濃

黑門角切海鮮沙律

黑門鰻魚玉子燒

刺身六盛

海膽蟹味噌甲羅燒

極上大漁貝燒
海膽、生蠔、帆立貝,加埋清酒同牛油嚟煮,食落非常之有鮮味。

黑門令龍蝦湯煮海鮮
鍋仔細細卻內有乾坤,有蝦、魷魚鬚、海螺同蠔,連埋芋絲同金菇以龍蝦湯煮成,芋絲同金菇吸收晒海鮮嘅精華,好好食!濃郁嘅龍蝦湯底,將海鮮味道帶上另一層次!小小湯鍋,百花齊放,不論湯底抑或海鮮,都非常鮮味。

鐵火卷
以紫菜包住赤身同醋飯,簡簡單單,都可以好滋味!

赤子草莓
士多啤梨味道濃郁,酸酸甜甜的,帶出清爽感覺,解渴又解膩!

愛琴海
蜜桃配上綠茶,唔太甜,感覺都唔錯,但相比起我更喜歡赤子草莓。

呢度啲食材全部都係由日本新鮮空運到港,食材新鮮,價錢實惠,難怪坐無虛席,想感受日本地道美食,極之推介呢間 - 「黑門水產」!
2021-09-14