2016-11-24 287 瀏覽
又黎到星期六搵食日,上網睇到呢間日本餐廳如此高評分,由於有質素o既日本餐廳多數都會係尖沙咀、中環、銅鑼灣,而位處旺角o既佢,令我心大心細究竟係咪真係咁好呢!? 諗咁多做咩~ 試一試咪知囉餐廳係一棟平時完全唔起眼o既大廈,真係要講句柳暗花明又一村,平時係完全留意唔到有呢棟大廈存在的,但其實佢係正地鐵站出口,非常方便餐廳裝潢十分用心,係高級日本餐廳o既格調,我坐o既位置旁邊有好多空酒瓶作裝飾,成個空間令人好舒服好relax,完全忘記左我而家係超級鬧市 - 旺角連筷子座都咁特別,令人用起上黎特別賞心悅目Lunch  Menu有熟食,亦有生食,價錢豐儉由人,平時去親日本餐廳都一定會魚生飯食,今日特別D,揀個熟食啦點好食物店員就會俾塊濕布俾你清潔雙手,細心的表現前菜(沙律)呢個沙律最特別o既地方就係用上莓黎做個醬汁,配搭生菜、紅腰豆、蕃茄、粟米,酸酸地咁好開胃,作為前菜真係好稱識前菜(牛舌)我好喜歡食牛舌,厚切的就更岩我口味,蘿蔔同牛舌都熟到好淋入晒味,其實如果份量多d真係做主菜都唔失禮前菜(日式蒸蛋)日式蒸蛋最重要係要蒸得夠滑,呢方面呢間餐廳絕對做得好好,裡面亦用左好多材料,最特別一種係素翅,
連筷子座都咁特別,令人用起上黎特別賞心悅目
點好食物店員就會俾塊濕布俾你清潔雙手,細心的表現
前菜(沙律)

前菜(牛舌)

前菜(日式蒸蛋)

日式蒸蛋最重要係要蒸得夠滑,呢方面呢間餐廳絕對做得好好,裡面亦用左好多材料,最特別一種係素翅,另外仲有菇、蟹柳、白果,十分豐富
前菜 (麵鼓湯)
最後來一個麵鼓湯暖一暖胃,麵鼓湯材料同樣豐富,加入左比較少用上o既毛豆
西京燒銀雪魚定食 ($168)

來到主角了,日本米粒粒圓潤,白淨非常,最喜歡o個種黏黏的口感,飯味當然比一般泰國米香

銀雪魚係我最愛,平時食魚我唔食魚皮的,但今次煎得香香脆脆,我唔只無反感,仲大愛喔

魚肉實淨,魚味濃郁,喜歡佢魚油係慢慢滲出黎,而唔係一舊舊油咁瓊住係度,配上沙律醬一齊食,o個個moment完全感受到幸福的感覺
 真的沒有誇張喔~

事實再次上明,高評分係一定有原因的,好開心旺角都有一間如此高質素o既日本餐廳,午市真係好抵食,淨係前菜已經有4款食品,我一定一定會再來的
2016-11-19