2009-11-25
半島酒店的瑞士菜, Chesa 係我點名要食的餐廳, 裡面好細, 但好 warm, 擁有著傳統小屋的感覺. 點菜的時候, 侍應再三細心提點我地, 2 個芝士會好飽, 但我一心黎就係要試下個烤芝士同傳統的芝士火鍋. 先來了鵝肝, 像小手掌般大小, 一d都唔油膩, haha, 我就當然想再大塊d. 鵝肝外脆內滑, 超好味, 如果可以再脆d 仲好. 但已經好滿足 la! 之後黎的係烤芝士, 嘩, 我終於食到 la, 其實好耐之前我已經想試, 但每次唔係太飽, 就冇得點. 烤芝士味道很重, 不是人人受得到, 而我咁鍾意食芝士, 當然crazy about it. 加埋d pickles 而係另一種味道. 我最喜歡食烤芝士條邊, 脆脆地, 好好味. (不過亦係最難消化, 一餐冇所謂 la). 正因為芝士味重, 我們叫了一枝 menu 上冇的瑞士啤酒, 個樽好特別, 味道也容易入口. 侍應另外送上芝士麵包, 好香, 明顯兩隻cheese 都好唔同. 接下來係芝士火鍋, 之前已經好醒咁叫佢少d 白酒, 點知一食發現比我在瑞士食的味淡好多. 唔知係咪之前的芝士味過重, 反而唔係好食得出呢隻味. 雖然係
正因為芝士味重, 我們叫了一枝 menu 上冇的瑞士啤酒, 個樽好特別, 味道也容易入口. 侍應另外送上芝士麵包, 好香, 明顯兩隻cheese 都好唔同. 接下來係芝士火鍋, 之前已經好醒咁叫佢少d 白酒, 點知一食發現比我在瑞士食的味淡好多. 唔知係咪之前的芝士味過重, 反而唔係好食得出呢隻味. 雖然係咁, 依然無損我的心情, 侍應仲為我地送上多一籃麵包. 正當大家都呻飽的時候, 侍應再送上之前電話預定的朱古力小屋. 朱古力小屋很精緻, 令人唔捨得拆開佢. 而且一見到好多 cream 就唔太想食. 後來在侍應講解下, 原來內有乾坤- 最底有雪糕及棉花糖呢!!!!
我地食左3 個菜, 一間小屋, 已經要投降, 點知侍應還呈上飯後小食, aiya 我真係食唔落 la. 希望下一次再去可以試下其他野 la!!!