2011-03-02
之前某團購網有推出"兩小時任飲任食"$138+原價(380)加一的優惠適逢有喜事慶祝 便邀約親友一行6人過去試下 去之前有上open rice睇.. 可惜未有人分享 所以我決定上來分享這個"大地雷"...如果你咁岩有買 或者睇完呢篇食評 再諗下 值唔值得去 $176 雖然唔係多 但都唔係用來浪費的==============================任飲方面 是汽水任飲 啤酒是另+$15任飲任食方面 有些許tricky 如團購網介紹 牛粒, 蠔, 蝦, 帶子 是每人一份 逐份上的至於其他團購網上說的 不是坊間普遍任點任食個一型而係放在bar枱, 客人出去拎的 店面其實不大 我們那天也沒有坐滿 大概25人左右 7枱左右一開始 我們吃8:45那一round 坐底大概等了10分鐘左右 每人一份的燒物仲燒緊終於有for任食的食物放上bar枱是前菜 有涼拌小黃瓜 蟹籽(雖然我看不到)沙律 跟中華沙律 還有法包之後是上燒韭菜.. 完全是傻眼 供應給全場2x人吃的燒韭菜 只用三指寬的盤子就放得完剛開始以為吃完會refill 但原來是我想太多所有東西限量供應 拿完就byebye而菜式也不如團購網
適逢有喜事慶祝 便邀約親友一行6人過去試下
任飲方面 是汽水任飲 啤酒是另+$15任飲
至於其他團購網上說的 不是坊間普遍任點任食個一型
而係放在bar枱, 客人出去拎的
店面其實不大 我們那天也沒有坐滿 大概25人左右 7枱左右
終於有for任食的食物放上bar枱
之後是上燒韭菜.. 完全是傻眼
供應給全場2x人吃的燒韭菜 只用三指寬的盤子就放得完
剛開始以為吃完會refill 但原來是我想太多
所有東西限量供應 拿完就byebye
而菜式也不如團購網上所說的多 當天 吃到(or看到拿不到的)
只有上面的一半 大部份是燒蔬菜系列 講難聽少少 係下價野多d
了不起就是雞翼 餃子 蔥燒豬肉
至於如何差?
等 - 我明白串燒是需要時間耐少少 但是連一些簡單的前菜(沙律之類) 也是限量供應
食物與食物之間動輒要等5分鐘 大家就看著空空如也的bar枱發呆
今天我過來 是抱著任飲任食二小時的心態 你咁樣.. 我真係好餓...
少 - 我想乾杯當天提供既份量 完全不足以叫"任食" 因為食物連"最少一人一份"的要求也做不到
其實我們很好彩(?)的坐在bar枱旁邊 可以第一時間"搶食"
以上面講到的燒雞翼同蔥燒豬肉為例 上菜時 只有1x串 是怎樣叫2x人分?
焗金菇既份量 如果去街市買的 我諗頂多三, 四包金菇既份量..
搶 - 其實這裡是最讓我不滿的地方 因為份量不足! 到大家發現東西食完就冇 唔會再refill
後來大家見到食物出來都會好猴急咁出去拎! 雖然我們常常第一枱拎到
但是當你看到面前只有1x串的串燒 如果你拎了6串(我地6個人嘛~)
就等於其他人要分剩下的一半 於心可忍? 最後經一輪內心掙扎 最後拎3..4..5..串..
我不懂吃個飯為什麼要如此委屈自己
當然! 你份量不足 除左餐廳好肉酸之外 客人都好尷尬
到後面有上一道燒粟米 我見份量都夠多 打算夾6份 一人一舊
可能後面位靚女之前好多次都拎唔到
佢見我快手密密夾時 佢用都幾誇張既語調"哇~~~~下~~~"
其實我唔怪她囉... 點解乾杯要搞到我地咁尷尬...
上面係任食方面
接下來係限量一人一份精選方面 (相對來講 任食個part先係真正神級限量項目?! 最少呢度有1人1份)
牛粒 - 第一道上 juicy 香 有牛味
蠔 帶子 蝦 - 因為家裡做海產相關生意 所以對等級不願置評 不過蒜味都幾濃(蝦係鹽燒)
老實說 當天晚餐吃得 肉酸 尷尬 唔滿意 兼餓
負面情緒令我們忽略了師傅的手藝火候
不要跟我說百幾蚊貨色係咁 冇人用枝搶指住你做的
要做任食 就唔好驚人食
不是要求你做到多到食唔晒 最少唔好食都冇得食?!
當晚 回到家 訓唔著(因為請客請得如此肉酸 好激氣) 凌晨3點打了封信比團購網
等了幾天 只有一封三行字的罐頭客服回答
加上見佢其實係賣出55xx份 決定上來 申請acc 同大家分享呢個..簡直係horrible既經驗
如果你咁岩買左 又黎緊要去 我希望你三思 真係便宜莫貪
最後埋單係138*6+38*6+15(啤酒)=1071