2019-08-22 130 瀏覽
將軍澳越來越方便,幾乎所有商場都和港鐵站相連。自從將軍澳中心裝修轉型為親子商場後,已經和仔仔黎過幾次。今日玩完後黎到商場較入的美食區,見到''紫蝶花''主打東南亞菜式,價錢相宜便試一試。店員很有禮貌地向我們介紹店內主打新加坡海南雞飯。$78 一set連油飯,雞腳花生湯。商場店,晚餐這價錢已經非常良心。海南雞皮薄肉滑,果然唔錯!!如果醬汁可以再辣D就完美!!跟住叫咗個馬來咖喱牛肋條+手抓餅$38牛肋條有4-5條,全部都煮得入味而不靭,咖哩偏甜口。手抓餅煙靭,滿牛油香。唯希望可以再大塊D,有d唔夠食的感覺。店舖叫紫蝶花,咁我地又點可以唔叫藍牒花特飲支持吓。自己本身紫色控,當年一興藍牒花飲料時,已對牠著迷。是晚叫咗 藍牒花椰汁特飲(左) ,藍牒花青檸梳打(右)藍牒花椰汁特飲- 椰汁偏甜,要等待冰塊完溶解後才較易入口。藍牒花青檸梳打- 相反配上青檸汁,把原本的藍牒花梳打的清甜更昇華最後突然好掛住食過的黑胡椒炒蝦,諗住豪一豪。新加坡黑胡椒炒蝦$168,說真的一上枱是有一點失望。以我的認知新加坡黑胡椒炒蝦是乾身,蝦殼上滿佈黑胡椒才對。現在店內做出的感覺只是單純''黑椒汁煮蝦''....唯一值得讚的

店員很有禮貌地向我們介紹店內主打新加坡海南雞飯。
新加坡海南雞飯
$78 一set連油飯,雞腳花生湯。

商場店,晚餐這價錢已經非常良心。
海南雞皮薄肉滑,果然唔錯!!如果醬汁可以再辣D就完美!!
馬來咖喱牛肋條
跟住叫咗個馬來咖喱牛肋條+手抓餅$38
牛肋條有4-5條,全部都煮得入味而不靭,咖哩偏甜口。
手抓餅煙靭,滿牛油香。
唯希望可以再大塊D,有d唔夠食的感覺。
藍牒花椰汁特飲,藍牒花青檸梳打
店舖叫紫蝶花,咁我地又點可以唔叫藍牒花特飲支持吓。
自己本身紫色控,當年一興藍牒花飲料時,已對牠著迷。
是晚叫咗 藍牒花椰汁特飲(左) ,藍牒花青檸梳打(右)

藍牒花椰汁特飲- 椰汁偏甜,要等待冰塊完溶解後才較易入口。

新加坡黑胡椒炒蝦
最後突然好掛住食過的黑胡椒炒蝦,諗住豪一豪。
新加坡黑胡椒炒蝦$168,說真的一上枱是有一點失望。

以我的認知新加坡黑胡椒炒蝦是乾身,蝦殼上滿佈黑胡椒才對。
現在店內做出的感覺只是單純''黑椒汁煮蝦''....唯一值得讚的是食得出蝦是非常新鮮啦。
亦和店員反映希望日後可以改良制作方法/直接改名 唔好令人失望

除咗最後的黑胡椒炒蝦有小許預算外,其他都其實非常滿意,沒有其他食評寫得那裡差啦。
2019-08-19
新加坡海南雞飯