2018-08-07
喺每次出開銅鑼灣又唔知食咩既情況下,foodpigss🐷🐷就會黎到登龍街食最愛既拉麵😛,事關之前為自己定下過目標係想試曬呢條拉麵街既全部拉麵🤣今次就黎到呢間喺東京拎過米芝連一星既過江龍餐廳所有座位都係吧枱,對住廚房,睇到製作過程,好乾淨衛生👍🏻呢碗醬油味玉叉燒拉麵($149)麵條係用左幼麵,無得揀軟硬度,但好彩係適中🤗至於配料包括:四片叉燒👉🏻好大片,肥瘦適中,味道都幾濃郁味玉蛋👉🏻好滑好流心,味道帶點甜另外仲有荀乾&日本大葱襯托而最重點既湯底就係由蜆湯、魚介湯&雞湯而成,仲加左松露醬,飲落好清但不淡,仲帶點松露香,真係少有咁飲曬成碗湯😽仲有呢碗鹽味味玉叉燒拉麵($149)其實大致都同醬油果碗一樣👉🏻四片叉燒、味玉蛋、荀乾&日本大葱而唔同就唔同在湯底係用左橄欖醬,個人覺得呢碗係濃味啲,仲有啲洋蔥粒調味,令湯底味道更豐富,但整體都係覺得醬油味好食啲🤭畢竟🐷🐷係松露控😛總括而言呢個價錢食到米芝連一星質素真係唔話得😚,平時食得太多豬骨湯拉麵,偶然轉下口味都真係會搵到驚喜
今次就黎到呢間喺東京拎過米芝連一星既過江龍
呢碗醬油味玉叉燒拉麵($149)
麵條係用左幼麵,無得揀軟硬度,但好彩係適中🤗
至於配料包括:
四片叉燒👉🏻好大片,肥瘦適中,味道都幾濃郁
味玉蛋👉🏻好滑好流心,味道帶點甜
另外仲有荀乾&日本大葱襯托
仲有呢碗鹽味味玉叉燒拉麵($149)