2023-01-22 60 瀏覽
臨近新年,去將軍澳個花市買啲花,行之前去左新都城小鍋霸打無限時邊爐,無限時梗係早啲去食耐啲。我地四點零就去到,餐廳雖然唔係話好大,但寛敞坐得又舒服。呢度湯底有成15款揀,成個星期無出街食,食個重口味既先,麻辣蕃茄牛肉涮涮鍋。麻辣香加上蕃茄香,材料恰完都唔洗再點調味,鍋入面仲有又入味又腍既牛腩,多次加湯後,湯底依然濃郁。3個套餐揀咗中間價錢388既,牛係美國Prime Grade極上牛頸脊同牛肩胛肉,豬既就西班牙伊比利亞黑毛豬同無激素豬肉片。4款肉都靚仔,紋理分明,豬牛一樣肉味香濃,口感軟腍。除咗呢幾款肉外,仲有好多配料任點,海鮮、蔬菜、丸、餃子等,港式或台式飲品都任飲架,每人仲有雪糕或甜筒。我既必食推介除左嗰4款牛豬肉外,就係沙茶牛肉、海鮮及有骨炸魚皮。沙茶牛肉好正,厚切得黎又嫩滑又入味。海鮮有蝦、鮮魚片、蜆、帶子,樣樣好新鮮彈牙。魚片同蜆我哋都叫咗好多轉,蜆肉大粒鮮甜,魚片嫩滑。有骨炸魚皮,出面未見過有得點,脆卜卜口感正。飲杯無糖茉莉花茶中和一下口腔味蕾,食埋雪糕就prefect。香芋雪香奶昔,出面買都要成廿幾三十蚊杯。呢度上餐超快,一點就出,讚。

我地四點零就去到,餐廳雖然唔係話好大,但寛敞坐得又舒服。

沙茶牛肉好正,厚切得黎又嫩滑又入味。

有骨炸魚皮,出面未見過有得點,脆卜卜口感正。

呢度上餐超快,一點就出,讚。