2023-01-25
餐廳:Goldfinch (中環)地址:中環善慶街2號地舖色彩斑斕嘅金翅鳥食乜嘢顏色嘅食物,身上就會長出嗰隻顏色嘅羽毛🦜。中環呢間Goldfinch 希望客人食完佢哋啲食物,都可以為忙碌嘅生活增添一份多姿多彩嘅色彩同喜樂🥰餐廳開咗2個月左右,大廚喺法國考咗藍帶🇫🇷,主打用本地食材去烹調各式各樣嘅法式fusion菜,同時佢哋每隔一段時間就會轉換新嘅Menu,希望創造多啲特色同驚喜菜比識食嘅大家🤓餐廳佔地兩層,無論室外定室內嘅牆上都見到由本地藝術家所繪製嘅金翅鳥畫作🎨,額外俾人一種栩栩如生、自由自在嘅感覺✝️Kuih Pie Tee: Toro Tartare, Grape, Dashi andLemon Jelly (2pcs) $128有別於傳統嘅吞拿魚他他,餐廳用咗好似蛋撻皮嘅撻底承載住拖羅粒,另外配上用提子🍇、鰹魚汁、檸檬汁整成嘅啫喱,用嚟帶出酸甜清新調味之餘,亦唔會因為有汁而食到周圍都喺👍,同時令脆脆嘅撻皮唔會咁易變腍✝️"Mapo Tofu": Soy Bean Hummus, Mala MushroomDuxelles, Coriander Oil, Lotus Root Cra
地址:中環善慶街2號地舖
Lemon Jelly (2pcs) $128
Duxelles, Coriander Oil, Lotus Root Crackers $98
完全估唔到喺全素嘅「麻婆豆腐」,素食人士都啱☺️。用咗辣椒爆香碎菇,加咗花椒嘅麻香🌶,
✝️Red Prawn: Caldine Curried Shellfish Bisque, Smoked Pike Roe, Curry Leaf Oil $118
✝️Star Snapper Fillet: Dau Miu and Gorgonzola
Dumplings, Morel Sauce $278
✝️Zhàngjiāng Chicken Ballottine: Tachin, Romanesco, Jujube Jus $288
湛江雞喺走地三黃雞🐔,慢煮超過一個鐘頭成為色澤金黃、入口皮爽肉嫩滑嘅雞卷,