餐廳:Goldfinch (中環)地址:中環善慶街2號地舖色彩斑斕嘅金翅鳥食乜嘢顏色嘅食物,身上就會長出嗰隻顏色嘅羽毛🦜。中環呢間Goldfinch 希望客人食完佢哋啲食物,都可以為忙碌嘅生活增添一份多姿多彩嘅色彩同喜樂🥰餐廳開咗2個月左右,大廚喺法國考咗藍帶🇫🇷,主打用本地食材去烹調各式各樣嘅法式fusion菜,同時佢哋每隔一段時間就會轉換新嘅Menu,希望創造多啲特色同驚喜菜比識食嘅大家🤓餐廳佔地兩層,無論室外定室內嘅牆上都見到由本地藝術家所繪製嘅金翅鳥畫作🎨,額外俾人一種栩栩如生、自由自在嘅感覺✝️Kuih Pie Tee: Toro Tartare, Grape, Dashi andLemon Jelly (2pcs) $128有別於傳統嘅吞拿魚他他,餐廳用咗好似蛋撻皮嘅撻底承載住拖羅粒,另外配上用提子🍇、鰹魚汁、檸檬汁整成嘅啫喱,用嚟帶出酸甜清新調味之餘,亦唔會因為有汁而食到周圍都喺👍,同時令脆脆嘅撻皮唔會咁易變腍✝️"Mapo Tofu": Soy Bean Hummus, Mala MushroomDuxelles, Coriander Oil, Lotus Root Cra
餐廳:Goldfinch (中環)
地址:中環善慶街2號地舖

Lemon Jelly (2pcs) $128

Duxelles, Coriander Oil, Lotus Root Crackers $98
完全估唔到喺全素嘅「麻婆豆腐」,素食人士都啱☺️。用咗辣椒爆香碎菇,加咗花椒嘅麻香🌶,
配埋平時用嚟整豆腐嘅黃豆蓉,再用自家脆炸蓮藕片夾埋一齊食更香口惹味😋,呢度菜確實幾特別

✝️Red Prawn: Caldine Curried Shellfish Bisque, Smoked Pike Roe, Curry Leaf Oil $118
先將半山熟鮮甜嘅紅蝦放喺碟上高🦐,面頭有粒粒燻過嘅魚籽,再由店員淋上咖喱法式濃湯,當中加咗咖喱葉油,飲落creamy一啲都唔濃味或者好膩,有啲似帶有香甜咖喱味嘅忌廉濃湯咁,第一次飲咖喱味嘅湯,新奇新奇😎

✝️Star Snapper Fillet: Dau Miu and Gorgonzola
Dumplings, Morel Sauce $278
用豆苗同意大利三大藍紋乳酪之一嘅拱佐諾拉乳酪藍芝士做餃子餡料🥟,雖然餃子皮有少少厚🤏,但味道同質感的確幾出色,輕輕藍芝士嘅獨特香味溫和得嚟唔會搶咗豆苗嘅鮮香;另外石蚌魚肉鮮美🐟,魚皮煎到金黃香脆,魚油唔會好多,仲無骨添,加上有少少似白汁嘅羊肚菌汁一齊食就更鮮味

✝️Zhàngjiāng Chicken Ballottine: Tachin, Romanesco, Jujube Jus $288
湛江雞喺走地三黃雞🐔,慢煮超過一個鐘頭成為色澤金黃、入口皮爽肉嫩滑嘅雞卷,
雖然雞皮同脂肪比例比較高,但每啖都充滿濃郁鮮甜雞香🤩,配上番紅花整成嘅醬汁同羅馬椰菜花🥦,我都喺第一次見呢隻椰菜花,外型特別,爽口鮮甜
2023-01-24
15 分鐘 (堂食)