2009-08-06
尋日晚上黃雨,0係山林道食完日本料理,走過陣,經過呢間野,寫住"北海道牛奶甜品專門店"我本身識整甜品,而朋友就好中意食甜品所以我地對甜品都有要求見到"北海道牛奶"呢個字, 我同朋友已經兩眼發光,因為我地勁中意奶味!橫掂又落大雨,我地就入左去。惡夢就來了。。。。。首先,我要講佢個MENU,list 左D甜品,有D就中英對照,有D就只有中文,唔知想點。仲有,食甜品,唔知係乜頭乜路,最好係有相的MENU比客人睇下,因為有時D人改埋D懶有意思的名,其實都唔知係乜。例字:佢有個甜品個表達方式如下(椰汁西米+馬蹄夾+涼粉+雪糕)西瓜雪糕牛奶布丁芒果雪糕牛奶布丁。。。。。。仲有好幾款的甜品 (唔記得係咩名)咁究竟係指咩呢,如果我選第一個,雪糕係西瓜味?如果我選第二個,雪糕係芒果味?咁果個牛奶布丁呢,又唔包括0係上面個括號到,想點呢?咁唯有問下佢地啦,原來個碟一邊係涼粉,另一邊係椰汁西米撈埋馬蹄夾,上面就放個牛奶布丁,再放個雪糕上去,D西瓜就有幾粒圍邊。既然係咁,就唔好寫西瓜雪糕牛奶布丁,咁我真係以為會有西瓜味雪糕呀!OK!佢呢間野係SELL北海道牛奶甜品,我地就叫左上面果款野食,一來可以食到牛奶布丁
我本身識整甜品,而朋友就好中意食甜品
所以我地對甜品都有要求
橫掂又落大雨,我地就入左去。
惡夢就來了。。。。。
例字:佢有個甜品個表達方式如下
(椰汁西米+馬蹄夾+涼粉+雪糕)
西瓜雪糕牛奶布丁
芒果雪糕牛奶布丁
。。。。。。
仲有好幾款的甜品 (唔記得係咩名)
OK!佢呢間野係SELL北海道牛奶甜品,我地就叫左上面果款野食,一來可以食到牛奶布丁,二來睇下佢呢個賣到$48究竟有幾好味。
佢標榜牛奶布丁係極濃北海道牛奶布丁,不過就真係令人失望!
1. 椰汁西米撈埋馬蹄夾,西米太林,椰汁太濃,就咁撈埋,一PAT 野咁杰撻撻,
2. 牛奶布丁,仲硬過D馬豆糕!!!極濃北海道牛奶味,真係食唔到,一D 奶味都冇,因為D椰汁太濃,蓋過晒D味!知唔知布丁係咩?個texture點會硬過D馬豆糕?應該係軟滑!如果呢間野的老闆唔知,去SOGO/JUSCO買杯森永出品試下啦!根本係牛奶糕唔係牛奶布丁!
3. 本身涼粉已經係現成買番來,冇技巧可言,佢都可以整到咁難食,佢用D好甜的糖漿撈過,又食唔到花奶味/CREAM味,得個甜字,好難食。
4. 佢個雪糕,一食就知係雀巢最平果隻士多啤梨+雲呢拿味。。。。。
成碟野,賣$48,好難食,食左一半,放棄。
我地仲叫左另一樣野。
佢個名叫焗法式白松露Cream Brulee ,$68
點知,一來到,聞到都唔想食,我覺得係GAS味,我個FD覺得係D紫菜薯片果D腥味,仲有,唔知點解白松露係黑色。。。。當我孤陋寡聞吧。。
呢個野,又咸又甜,面果D黑色物體,咸咸地,佢所謂的Cream Brulee,個texture完全唔係果回事,只係好似焗蛋咁,冇蛋味,冇奶味,唔知仲有西米tim!!!食到中間,食到好似蓮蓉的物體,原來係栗子蓉,MY GOD!焗法式白松露Cream Brulee點解有栗子蓉同西米?
我睇多次佢個MENU,原來佢有個甜品就係,焗栗子蓉西米布丁。跟本只係呢個甜品,面就加左D白松露黑色物體,跟本唔係Cream Brulee!!!!!!!
法國有栗子蓉我接受到,但法國唔會有西米囉!!
跟本係誤導!而且焗栗子蓉西米布丁賣$28,焗法式白松露Cream Brulee 就賣$68!
我食左3啖,放棄。
唔知點解D野可以咁難食,都拎出來賣,仲要賣咁貴,唔怪之得間野冇人啦,
果時9點幾,得我地一台客。。。
出左佢門口,見佢貼左D雜誌介紹的print 出來。又一次證明,D雜誌介紹係握人的!