2013-07-09
接續上篇, 小妹六月三十日再次和家人慶祝 。中午時份於紅磡shopping後, 又係時候食下午茶啦。突然媽咪諗到好耐無去的尖沙咀'大自然素食', 嘩, good idea, 於是我地一行五人即刻搭小巴...。不過每逢星期六,日及公眾假期, 除非預先訂位, 否則定必大排長龍。幸運地, 2:50pm到達, 即時訂位等了不夠十分鐘便可入座。 素食對某些人的第一個印象通常係: 健康 (當然, 我地對所有食物都要'識飲識食', 飲食均衡) 但欠缺新意, 乏味.....不過這間鋪會提供不同的選擇及款式, 有中, 西, 日等菜式, 環境及裝修清幽。是日食客比平日較少, 更覺舒服。言歸正傅, 講下今次的菜式先... ** 評分10分為滿分 **(1) 日式燒汁鰻魚飯 (6分) 賣相尚可, 飯的軟硬適中及夠熱。但鰻魚可能煎得過久, 略微偏硬, 令美味程度大打折扣。 (2) 籠仔菜肉蒸餃 (7分) 皮略微厚 (可能就另一菜式:煎菜肉餃), 但餡料十足。(3) 鮑蔘花菇一品煲 (9分) 每次必食之選 , 材料及份量十足, 絕不馬虎。有髮菜, 冬菇
言歸正傅, 講下今次的菜式先...
** 評分10分為滿分 **
(1) 日式燒汁鰻魚飯 (6分)
(2) 籠仔菜肉蒸餃 (7分)
(3) 鮑蔘花菇一品煲 (9分)
(4) 瑤柱黃耳蛋白翅(窩) (8分)
(5) 菜乾鹹肉粥(細煲) (9分)
鹹肉 (其實是用齋五花腩肉, 變成厚條), 有口感。粥底不錯, 味道能與材料 (菜乾和鹹肉)合為一體, 好味道。
起初抱住一試心態, 認為會淡而無味。點知一上菜, 一陣陣的香氣便湧過來。那欖油的香味, 濃而不膩, 良久不能於味蕾消散, 令人回味不已 。用料認真, 單是雜菌已用上八種以上, 再加上西蘭花, 椰菜花等, 簡直吃不停口, 絕對值得推介。
(7) 泰和卷 (9分)
(8) 火雞沙律卷 (9分)
(9) 蓮蓉壽桃(半打) (9分)