2022-09-13
☕ |一盞燈 Lumière |📍長沙灣發祥街10號李鄭屋商場地下110號舖搵緊路嘅時候都唔相信李鄭屋商場附近會有呢間Cafe☕因為附近都主要係住宅區嘅商店同餐廳,完全無特色餐廳,所以一睇呢間Cafe門面,已經覺得佢同成條街嘅感覺形成對比。Cafe裝修以木材同石嘅組合設計,燈光同室內擺設採用暖色為主,座位闊落,空間感亦十足,環境令人放鬆享受☺️•炸薯條配黑松露蛋黃醬 ($38)呢個價錢真心抵食,薯條粗身,薯條同醬汁都俾得好大方😆•吉列豚肉配和風咖喱奄列飯 ($88)唔好有太大期望,普普通通嘅咖喱飯,吉列豚肉份量都幾多🍛•白汁蘑菇雞忌廉芝士闊條麵 ($78)呢個唔錯,做得幾精緻,闊條麵又掛汁👍🏻飲品就叫咗•泡沫咖啡 (凍 $38),正常發揮,但•丸久小山園抹茶鮮奶 ($48) 賣相就非常吸睛,拉花好靚,仲附咗張有禪語嘅卡紙,我覺得都幾特別幾有意思🕊️抹茶味好濃,茶底係唔錯嘅,唔加糖都幾好飲🍵•紅絲絨蛋糕 ($38)甜度剛好,蛋糕口感紮實🍰賣相好靚,好啱打卡✨
•炸薯條配黑松露蛋黃醬 ($38)
呢個價錢真心抵食,薯條粗身,薯條同醬汁都俾得好大方😆
•吉列豚肉配和風咖喱奄列飯 ($88)
唔好有太大期望,普普通通嘅咖喱飯,吉列豚肉份量都幾多🍛
•白汁蘑菇雞忌廉芝士闊條麵 ($78)
呢個唔錯,做得幾精緻,闊條麵又掛汁👍🏻
•紅絲絨蛋糕 ($38)
甜度剛好,蛋糕口感紮實🍰賣相好靚,好啱打卡✨