2024-03-11 277 瀏覽
整體上環境大 ,可以坐得耐……………同朋友傾偈都OK嘅!叫咗個意粉同埋牛扒,但真心食物質素唔係太掂,性價比唔高!!!希望學食物質素可以改進總括嚟講嚟,唔會有下次!
整體上環境大 ,可以坐得耐……………同朋友傾偈都OK嘅!

總括嚟講嚟,唔會有下次!
2024-03-09
  • Flat  white
2024-01-06 629 瀏覽
見有盤菜訂,在一個星期前親自到店內訂了!離開店舖後便接到職員電話問:「是否一定要該天食」。哪當然是啦!問他有什麼問題,又回答沒有!到了取盆菜哪天,職員一個問一個,然後幾個圍在一起說。另一個職員就叫我坐下先,問佢係咪有問題,又話無!最後回覆,原來今日先知有客人訂了盤菜,問可不可以明天要,他們免費送貨!佢哋話已經打電話去工場即刻做,最快今晚先有,幾點就唔知,講唔到!我的天!粗口真係頂到上心口🤬其實,做生意唔係最少前一天就預備明天的東西,檢查明天的訂單咩?我返工都要跟進不只明天的事啦!打開門做生意,客人入到嚟,同人講我未買菜,你等我去買菜先,今晚或者明天先來食吖!退翻錢我又如何,下午四點幾,我的家人和朋友如何是好😡想問下哪有人訂盤菜不是當天吃?離曬譜!
到了取盆菜哪天,職員一個問一個,然後幾個圍在一起說。
另一個職員就叫我坐下先,問佢係咪有問題,又話無!
我的天!粗口真係頂到上心口🤬
我返工都要跟進不只明天的事啦!
離曬譜!

2024-01-05
外賣自取
2024-01-05 146 瀏覽
到了取盆菜哪天,職員一個問一個,然後幾個圍在一起說。
另一個職員就叫我坐下先,問佢係咪有問題,又話無!
我的天!粗口真係頂到上心口🤬
我返工都要跟進不只明天的事啦!
離曬譜!

2024-01-05
外賣自取
2023-12-25 482 瀏覽
今晚去完街聽朋友介紹諗住試吓,一點零鐘落單,等到兩點幾都仲未有嘢食,問侍應只係話整緊,又話可能今晚附近另一間鋪人客多所以出貨慢,但當時我間鋪完全係冇第二枱客,不如剩係開有廚房果間,後來唔等了剩係叫佢收嘢飲錢就算。
2023-12-17 454 瀏覽
今天一家人去吃長沙灣呢間cafe食午餐,一進入門口發現空間好寬敞、裝修時尚有品味,對食物亦抱有頗大期望。我們點了兩份漢堡包餐、一份意粉及一份home breakfast。漢堡包餐及意粉味道無大驚喜、但尚算過得去,不過個 home breakfast 就個人覺得不合格……感覺有點粗燥爛做,salad 無dressing ,番茄煎得唔夠、烚西蘭花無味、腸仔亦好難食,咁嘅價錢食物水準一般!

2023-11-13 520 瀏覽
同朋友去食飯,餐廳環境闊落,坐得十分舒適。菜單選擇尚算豐富,有頭盤、沙律、小食、意粉、飯、漢堡、主菜、甜品,另外餐廳係主打咖啡,有多款手沖咖啡及Mocktail選擇。一行6人叫了多個菜式。小食拼盤,佐酒一流。Burger係用竹炭麵包,好特別,肉都Juicy,十分足料,唔錯一共叫咗三個意粉share,我自己最鍾意三文魚牛油果意粉,另外兩個意粉都好食,不過份量細份咗少少豬肋骨,大份夾抵食燒春雞,幾香口羊架,燒得幾香,而且都算大份整體嚟講今次晚餐十分高質,野食大份抵食。價錢親民,可以再嚟!
同朋友去食飯,餐廳環境闊落,坐得十分舒適。
一行6人叫了多個菜式。
海鮮小食拼盤

小食拼盤,佐酒一流。

Burger

Carbonara
三文魚牛油果意粉

Pork Ribs

豬肋骨,大份夾抵食
燒春雞拼薯條

燒春雞,幾香口
燒羊架

羊架,燒得幾香,而且都算大份

2023-11-10
三文魚牛油果意粉
Pork Ribs
燒春雞拼薯條
燒羊架
  • 三文魚牛油果意粉,Burger,
2023-11-08 304 瀏覽
長沙灣一間距離地鐵站有10分鐘路程嘅咖啡店☕️ 鋪頭環境好靚 好舒適 啲staff 好nice 會同客傾吓計 感覺係做街坊生意比較多😆 鐘意人情味嘅你我大推!講翻咖啡質素 以一杯40 50蚊嘅咖啡嚟講叫好正常 但配搭埋成個環境嚟講 整體分數有增加😉 好啱同朋友下午茶傾計打卡🍽️☕️入到舖頭嘅右手邊係有好多貓貓喺度㗎,不過放心佢哋唔係可以喺舖頭度周圍走,佢哋係喺貓別墅入邊喺度玩(會隔住塊玻璃嘅),所以都唔洗驚啲貓毛會飛落去😚😆❤️

2023-04-03
下午茶
2023-10-10 391 瀏覽
長沙灣嘅Cafe寥寥可數,其中呢一間比較大,裝修都比較休閒風格🌼一盞燈🌼,原來佢入面有一間🐱貓室,餐廳之間有個區域劃分左,可能係俾啲貓貓走出嚟散吓步咁,日頭就會俾我哋聚餐😆,閒日嚟到都唔算太多人,叫咗幾款主食試吓😎🍝白酒蜆煙肉蕃茄意粉 $88 :蜆肉方面都算多,冇乜沙,至於芡汁方面比較水,都唔算太濃郁😩,意粉軟硬度適中,整體食落一般🍔和風軟滑芝士漢堡配香草薯條 $96 :佢係黑炭包嚟,烤到都軟熟😏,不過裏面嘅重點就差太遠,漢堡方面太乾身,完全冇肉汁,比較硬😒,令到整個burger都大跌眼鏡,呢個價錢就唔太值👎🏻☕️平白咖啡 $37 :至於去到嘢飲方面,佢哋嘅咖啡都幾香濃,咖啡味重,賣相都唔錯😋😋☕️咖啡湯力 $48 :佢個味道就好似梳打水加咖啡咁樣,用咗純咖啡豆去製造,之後就再加上梳打水,味道好特別,咖啡亦都非常濃郁☺️

2023-09-12 457 瀏覽
今日同同事過咗李鄭屋邨做嘢,已經聽過呢一間一盞燈好幾次,今日終於過咗嚟食喇~我哋大約1點嚟到,因為呢度空間都幾大,所以都唔使等位🙆🏻‍♀️除咗Lunch Menu,佢哋都有Main Menu可以選擇~主要就係Lunch Menu有嘢飲,而我今次就選擇咗單點😆佢嘅選擇都幾多,由All Day Breakfast,到意粉、飯、Burger都有,最特別嘅係佢係有酒飲嘅Cafe嚟㗎😆我今次叫咗黑松露炒蘑菇闊條麵 ($86),一上枱有兩個感覺,第一係黑松露味超香😍第二係擔心自己唔飽🤣結果食落忌廉味真係好香,而且上面仲有啲芝士令到成件事更加濃厚,而我覺得個闊條麵幾有咬口,雖然成個意粉都冇肉,但係都唔會覺得好dry~不過始終份量真係爭少少,男仔食都幾肯定會唔夠飽🥲以屋邨Cafe嚟講,呢個價錢同份量都算少少貴🤔聽同事講夜晚嘅份量好似大份啲,下次都想嚟試吓🙆🏻‍♀️

黑松露炒蘑菇闊條麵

2023-08-25
黑松露炒蘑菇闊條麵
2023-09-11 380 瀏覽
平日的有一小時午飯時間,中午前來試一試長沙灣一間有貓的餐廳。一位入坐不用等,下單後大概5分鐘食物送到,開頭還擔心要等一陣,等的時間可接受,上班族也不用擔心。食物方面,餐湯是薯仔造的,柚子博士茶一般,味道有點淡也沒有柚子味。不過主菜素菜千層面外觀和味道也很好,千層面材料豐富,有西紅花、綠豆芽,芝士,番茄,份量剛剛好,配上湯和飲品,適合女生。環境:中午時間比較多人也較嘈雜,可能不合適想聊天的人。食物 環境 餐牌門面性價比:4/5環境:3/5服務:4/5

環境:中午時間比較多人也較嘈雜,可能不合適想聊天的人。

食物

服務:4/5

2023-09-06
素菜千層面
2023-08-20 321 瀏覽
一盞燈係一間貓主題嘅餐廳,間中你會見到可愛嘅貓貓出現喇!佢地真係好可愛,令用餐環境更加溫馨同愉快!如果你係貓控,一盞燈係一個必去嘅地方!🐱💕😻另外,一盞燈嘅餐品名稱都好有禪味!例如佢地嘅一晝一曙光(蘋果接過木茶),用日式小鐵壺裝住,真係好特別!味道方面,唔太甜又唔太酸,飲落超舒服!真係一杯令人愉悅嘅飲品!🍵😌🌅最後,我要提提佢地嘅漢堡包同鮮炸薯條!真係好好味!漢堡包夠肉汁,配上鬆軟嘅麵包,每一口都好滿足!而鮮炸薯條炸得金黃酥脆,外脆內軟超正🍔🍟😋如果你想享受美食同與貓貓互動,一盞燈係一個絕對值得去嘅地方!記得嚟一試🌟🐱🍽️😍

2023-08-07 352 瀏覽
📍一盞燈 長沙灣發祥街10號李鄭屋商場地下110號舖位於李鄭屋邨商場有一間日系打卡餐廳🩷木系簡潔裝修,環境非常舒服!適合同閨蜜相聚!店舖仲有貓店長坐鎮!😍知道最近推出咗一款MEOW IN WONDERLAND 瘋帽子下午茶套餐即刻去試下!🩷下午茶套餐於每日下午3時至5時供應,每位$130有齊咸點、甜點、飲品🥤仲可以加$25升級 Meow In Wonderland 主題飲品😆 我就揀咗椰汁冰,夏天飲真係啱晒!非常解渴👍🏻【💛咸點】煙三文魚芝士釀蛋蘑菇撻炸雞及炸雲吞【🩷甜點】芝士蛋糕柚子蛋糕馬卡龍英式鬆餅依間餐廳真係好適合同朋友輕鬆relax一下!呢排天氣咁熱,搵一個室內地方食吓嘢傾吓偈休息吓就啱晒啦😉
📍一盞燈
長沙灣發祥街10號李鄭屋商場地下110號舖

位於李鄭屋邨商場有一間日系打卡餐廳🩷
木系簡潔裝修,環境非常舒服!
適合同閨蜜相聚!

店舖仲有貓店長坐鎮!😍

下午茶套餐於每日下午3時至5時供應,
每位$130
有齊咸點、甜點、飲品🥤
我就揀咗椰汁冰,夏天飲真係啱晒!非常解渴👍🏻

【💛咸點】

芝士蛋糕
柚子蛋糕
馬卡龍
英式鬆餅

依間餐廳真係好適合同朋友輕鬆relax一下!
呢排天氣咁熱,搵一個室內地方食吓嘢傾吓偈休息吓就啱晒啦😉
相約一位好耐冇見嘅朋友諗住搵個地方可以食嘢坐下傾下偈, 之前bookmark咗呢一間喺長沙灣嘅cafe, 決定試下.由訂位開始, 一盞燈已經留咗一個好好嘅印象畀我 ...打電話去訂位, 店員十分友善有禮, 平日中午幫襯亦冇特別時限, 呢一點令我哋想坐低傾下偈嘅客人絕對係十分吸引. 當日因為朋友臨時唔舒服,所以打電話去cancel booking, 一盞燈員工亦好好,主動將我哋個booking移去下一個星期. 到幫襯當日, 的確有驚喜...估唔到長沙灣屋邨商場內有一間環境雅緻舒適嘅cafe, 地點十分易揾,長沙灣地鐵站C1出口一條直路行到尾就可以見到.晏晝有set menu, 價錢合理 ... 有意粉, burger,肉等等, set 包一個沙律同飲品, 亦可以加錢要湯及其它特飲, 對我哋嚟講,餐牌有足夠食物及飲品可以揀選, 食物同份量都合格有餘, 最令人愜意係員工態度十分好, 友善熱心, 喺適當嘅時候做適當嘅事,唔會打擾客人,我哋喺一盞燈過咗三個鐘頭十分難得嘅相聚時光. 另外一個窩心地方, 我哋光顧一個月後,一盞燈嘅 Cat 打電話通知我哋換咗新餐牌, 如果我地再去嘅時候可以贈送甜品,

另外一個窩心地方, 我哋光顧一個月後,一盞燈嘅 Cat 打電話通知我哋換咗新餐牌, 如果我地再去嘅時候可以贈送甜品,我哋之後都毫不猶豫相約再去一盞燈lunch, 第二次再去都係一個十分愉快嘅經驗 ! 多謝親切嘅Cat 同其他同事 !
𓌈˒˒Lumière 一盞燈❜ 長沙灣發祥街10號李鄭屋商場地下110號舖Shop 110, G/F, Lei Cheng Uk Shopping Centre, 10 Fat Tseung Street, Cheung Sha Wan— @lumierehkg𖡘𖤣 (˙-˙ ٥) (˙-˙ ٥)  ▎一盞燈Lumière 位於屋邨 門口隱世低調 店內外主打偏禪系的和木紋日式設計🪵 空間十分寬敞 配上暖色燈光 為餐廳營造出一份溫暖柔和的感覺😍 餐廳內有不同的位置風格 讓客人自由入座 如榻榻米坐墊 兩層樓梯座 水泥風木長枱等😆環境寧靜自在 令人可以放鬆 享受一下空閑慢生活😊 場內更有數隻貓店長駐場 剛好當日撞正店長出行視察民情😍𓂃𖠚∗ᤲ𑀇 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·▸ 和風軟滑芝士漢堡配香草薯條  ┅ HKD 88▸ 朱古力咖啡 ($8 轉曲奇杯) ┅ HKD 48▸ 明太子海鮮意大利粉 ┅ HKD 108▸ 一思一愜意 (伯爵茶)  ┅ HKD 46▸ 黃金脆炸棒棒雞翼 ┅ HKD 58▎和風軟滑芝士漢堡好大個 芝士呈微流心狀 配搭新鮮蕃茄同生菜 口感十足😛香草薯選用
𓌈˒˒Lumière 一盞燈

❜ 長沙灣發祥街10號李鄭屋商場地下110號舖
— @lumierehkg

𖡘𖤣 (˙-˙ ٥) (˙-˙ ٥)

𓂃𖠚∗ᤲ𑀇
· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·
▸ 和風軟滑芝士漢堡配香草薯條  ┅ HKD 88
▸ 朱古力咖啡 ($8 轉曲奇杯) ┅ HKD 48
▸ 明太子海鮮意大利粉 ┅ HKD 108
▸ 一思一愜意 (伯爵茶)  ┅ HKD 46
▸ 黃金脆炸棒棒雞翼 ┅ HKD 58

▎和風軟滑芝士漢堡好大個 芝士呈微流心狀 配搭新鮮蕃茄同生菜 口感十足😛香草薯選用粗薯條 但味道稍淡😅

▎明太子海鮮意大利粉 份量十足 有數件墨魚頭同青口 明太子與忌廉味道相配襯 香口惹味😍

▎黃金脆炸棒棒雞翼 即鹹蛋黃炸單骨雞翼 鹹蛋黃味道濃郁 過口癮一流 👍🏻

▎朱古力咖啡 ($8 轉曲奇杯) 附送禪語錄同餅乾 味道偏向nutty house blend😋

▎一思一愜意 (伯爵茶) 茶味香濃 喺飯後一杯最合適嘅解膩茶😆

// 一念愚即般若絕,一念智即般若生。//
- Lumière 一盞燈

Special Thanks to
@lumierehkg
@cupffeehk
 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·
‎‎܀
‎‎܀ Follow @chillfood.basis for more 📸
2022-01-04
長沙灣這間咖啡店最近推出全新主題菜單,店內更佈置大量愛麗斯打卡位,用兩位貓店長做主角,可可愛愛還有素食選擇呢!新菜單有一款素食漢堡,加上原本的菜單上也有全日早餐和意粉等選擇,更可以配貓貓拉花咖啡,仲有機會一親店長芳澤呢!來到門口就見到插畫貓貓主題佈置,影相好可愛呢!近門口有兩位貓店長大型立牌,還提供各種小道具俾你瘋狂打卡!用餐區也掛了很多可愛吊牌。另一邊是貓貓區,接下來暑假會有一系列興趣班活動可以報名參加。這次主題活動有配合一個特色菜單,當中有一款素食漢堡。除了之個menu,恆常菜單都有素全日早餐、意粉和小食之類。實現不可能(大啡菇芝士漢堡) HK$108特別製作的竹炭漢堡包,入面有大啡菇、芝士、生菜、蕃茄和牛油果,大大個幾夠飽。蕃薯條都好好食呢!長高藥水(花生鮮奶咖啡) HK$43期間限定菜單的飲品都有可愛名字,這杯咖啡加了花生醬,花生味唔算太濃,亦唔驚太甜。縮小魔啡(榛子朱古力抹茶咖啡) HK$48造型非常有趣!杯邊的榛子朱古力還會溶化在杯邊,看起來就像溶解的鐘,切合主題有創意。喝的時候可以體會甜甜朱古力混合甘香抹茶,味覺上也很有特色。一盞燈全日早餐(素) HK$98這個素全日早餐
來到門口就見到插畫貓貓主題佈置,影相好可愛呢!
近門口有兩位貓店長大型立牌,還提供各種小道具俾你瘋狂打卡!
用餐區也掛了很多可愛吊牌。
實現不可能(大啡菇芝士漢堡) HK$108
長高藥水(花生鮮奶咖啡) HK$43
縮小魔啡(榛子朱古力抹茶咖啡) HK$48
一盞燈全日早餐(素) HK$98
這個素全日早餐內容豐富,蔬菜的種類也很多呢!食材色彩繽紛,營養也算均衡,這麼一大盤也非常飽肚。
Latte
飲咖啡還可以獲得貓貓拉花呢,喜歡貓的朋友記得來玩。至於貓店長沒有特定出場時間,等牠們睡飽心情好就可能出來逛逛,可以向店員查詢。
2023-07-26