2018-04-05 4144 瀏覽
周日 Brunch 同平日自助晚餐有咩分別?基本上食物都係個幾類,今次食 Brunch 反而覺得食物種類少過以前的自助脕餐,最明顯係芝士麵包區同朱古力區,冇以前咁多選擇。不過咁,主角永遠係海鮮,只要至愛的生蠔冇失手就得啦。海鮮區最搶眼的,一定係呢三大盆生蠔。每盆載一款蠔,鍾意食邊款、食幾多,自己動手取用,唔使排隊等配合,唔使向侍應落單等送餐。依家並非生蠔當造期,冇期望肥美肉厚,事實亦係咁,不過勝在新鮮,蠔肉有光澤,入口冇碎殼、冇異味,搾啲檸檬汁配食,特別醒胃。吞一打落肚係最低消費,回本話咁易。美食少不了佳釀,加錢任飲 Moet & Chandon Brut ,望住佢啲氣泡飄升,已經好治療,連帶啲蠔都變得好味咗。長蟹腳係另一至愛,略嫌鹹咗啲;龍蝦向來唔係飛佛,叫朋友切一舊仔嚟食吓,肉質好韌同埋欠鮮味。即時轉去食蒸海斑,望得見的新鮮。雖然佢一直俾個爐㷫住,但魚肉都算滑,豉油温和,少甜少鹹,同魚肉好夾,係生蠔以外的必食。生蠔同蒸魚係源源不絕供應架,隨時任食,好幸福呢!

蒸海斑

蒸海斑