2019-03-05
有日行過呢間餐廳,見到個維港景好正. 但星期六丶日實在好full好難book,所以就揀日天朗氣清嘅閒日嚟試吓個lunch.環境果然好舒服好正,特大玻璃窗令靚靚維港景盡收眼簾,可能我哋12點正到,所以被安排坐窗旁嘅枱Lunch offer係可以揀pizza丶意粉或者主菜,然後加$40或者$48. 所以可以好自由揀主菜 我同朋友揀咗兩個signature dish: 煙燻豬肉寛條麵 & 海鮮意大利飯,再加$48(即係有沙律+主菜+甜品+飲品)首先嚟嘅係麵包籃,橄㰖包好香好軟熟但個薄餅就比較油,薄脆都太硬. 值得一讚係個橄欖油同黑醋頭盤係火箭菜車厘茄沙律,比較單調. 火箭菜唔夠嫩煙燻豬肉寛條麵嘅煙燻豬片好正丶鹹香味恰到好處,寛條麵嘅蛋味好香,又爽口 海鮮意大利飯嘅帶子煮到啱啱熟,好香甜嫩滑! 蝦好鮮甜,食得出用蒜片丶橄欖油爆過,好香口!! 至於青口,望落去麻麻地,但食落同French baby blue mussel一樣嫩口,有驚喜!! 意大利飯個汁唔鹹,味道好好!!Signature dish果然係Signature dish兩碟都無可挑剔~甜品係咖啡慕斯,上面有塊焦糖脆脆~ 咖啡味香濃
麵包籃
頭盤係火箭菜車厘茄沙律,比較單調. 火箭菜唔夠嫩
Lunch salad
Pappardelle Paper Moon
Risotto Al Frutti Di Mare
Lunch dessert
甜品係咖啡慕斯,上面有塊焦糖脆脆~ 咖啡味香濃
餐飲我哋叫咗熱咖啡丶凍檸茶,不過不失.
Tips: 想坐到窗口位最好12點前嚟到! 如果想食完飯出去露台,只要另外叫杯飲品就可以喇~