2023-06-27 69 瀏覽
阿仔去左上堂,咁我地兩老就自己搵節目,最後就決定帶埋狗狗入將軍澳海邊行下,然後就去Pet-Friendly嘅DHYC Dimsum Restaurant食點心。其實之前都見好多狗友對依度大讚,今次嚟到又真係覺得冇介紹錯,有狗狗就會安排半室內位置坐,不過我覺得仲好,因為可以望住個靚海景歎茶,成件事都好CHILL。飲茶就最緊要杯茶,先嚟杯型茶壺好得意,而可以一人一壺揀自己杯茶。我就揀左人參烏龍,老公就嚟左杯龍井。唔飲熱茶嘅可以揀冷泡茶、檸檬茶依啲種類呀~點心種類佢都好多,先嚟酥軟外皮包著熱辣辣嘅叉燒嘅焗叉燒包~大大粒嘅牛肉球~有驚喜嘅蒜蓉粉絲蒸鮮魷, 鮮魷彈牙有咬口,而最重點係佢個粉絲底,索曬精華蒜蓉辣醬汁,所以超好味呀~窩貼蝦多士我都鐘意,多士焗得脆口但唔油膩,而且啲蝦膠好彈牙,配埋個雜果沙律一齊食,個味真係好夾。足料嘅鮮蝦脆米網腸粉,腸粉入面包住成隻蝦,再用脆米網包住,咁就係外皮滑滑,入面又脆卜卜,好有層次感呢~作為一個小籠包控就一定要叫佢地嘅招牌小籠包,小籠包外型漲卜卜,咬落勁爆汁而且肉味鮮甜,絕對係皮薄餡靚。仲有懷舊灌湯餃,同平時一般湯浸住嘅灌湯餃唔同,佢係大大隻蒸既(真係有成大半
點心種類佢都好多,先嚟酥軟外皮包著熱辣辣嘅叉燒嘅焗叉燒包~
大大粒嘅牛肉球~

仲有懷舊灌湯餃,同平時一般湯浸住嘅灌湯餃唔同,佢係大大隻蒸既(真係有成大半手掌咁大呀)。店員姐姐送上提我地記住襯熱食,咬一口就見到勁多餡料,鮮甜得嚟又勁多汁,好好JUICY,真係要放落碗食先得。
雖然食點心都好飽飽,不過見到紅棗糕都一定要叫返籠。好香紅棗味而且口感柔煙煙靭靭,最好就係唔太甜,所以食多幾件都唔怕。

老公就嚟左碗解暑嘅凍綠豆沙,佢話綿滑而且仲煲到起沙,好好味。

好少地方有靚VIEW,食物又唔錯,最重要係可以加狗一齊,仲唔係啱晒我地,所以我地應該會再嚟呀!
2023-06-24
午餐