2016-06-14
琴晚帶媽咪同姨媽去覓食,帶住長輩,就想揀間坐得舒服又好食既地方行到嚟正宗水上人氣鍋,見到舖𥚃面大大張枱,我地又四個人,入面水缸啲海鮮又幾吸晴,就入去試試佢坐低既時候,有位好好笑容既女侍應提我地記得like, share同check in佢地Facebook page,每人就可以揀一份特選海鮮睇左一陣menu,最後決定散叫,試下自己想食既野侍應推介胭脂蚌,第一時間梗係點左佢先啦,其後點既食物都好快到枱,場內既侍應都好細心,一聽到鍋既倒時計響,就會過嚟幫我地開竹蓋同分食物,再放其他食物,㩒埋時計,我地淨係等食得架啦講返胭脂蚌先,$68一份有6隻食落好有水份,好鮮甜,又有咬口係今餐最好食既海鮮之後係facebook優惠送既黑松露元貝同蟶子個人覺得揀蟶子好似抵食啲,彈牙又大隻再嚟係波士頓龍蝦,$228一隻我地4個人,其實點一隻都足夠龍蝦肉好爽,蝦膏又無腥襯熱食特別甜鑽石峴,$68一份,花蛤皇,$78一份要比較既話鑽石峴係大隻啲,但我最中意既都係胭脂蚌可能係我擺凍左先食,無咁甜但幾個人點佢又幾抵食既每人都分到幾粒架雪花肥牛粒,$198一份呢個真係唔錯先講份量,我地四個人食,每人分到5至6粒粒粒都
食落好有水份,好鮮甜,又有咬口
係今餐最好食既海鮮
之後係facebook優惠送既黑松露元貝同蟶子
個人覺得揀蟶子好似抵食啲,彈牙又大隻
再嚟係波士頓龍蝦,$228一隻
我地4個人,其實點一隻都足夠
龍蝦肉好爽,蝦膏又無腥
襯熱食特別甜
鑽石峴,$68一份,花蛤皇,$78一份
要比較既話
鑽石峴係大隻啲,但我最中意既都係胭脂蚌
可能係我擺凍左先食,無咁甜
但幾個人點佢又幾抵食既
每人都分到幾粒架
呢個真係唔錯
先講份量,我地四個人食,每人分到5至6粒
粒粒都砂糖咁大,份量絕對滿足到我
咬落唔多筋,適當既牛脂味令到肥牛粒係口腔入面都感受到好香
蟲草花蒸鮮雞,$188半隻
唔好唸住半隻少呀,每人都分到7至8件雞
雞肉係少少油,大部分雞件都係無骨,雞肉好嫩滑,蟲草花都唔難食
臘香鮑魚糯米飯,$198一份
上枱時候見到份量有少少嚇親,因為其實食到7成飽,我地4個人最後都食得3份2,其餘就打包走啦,臘腸都幾多,鮑魚粒細細粒,拌飯食係有咬口又惹味既
欖菜肉崧冰菜,$98一份
我幾中意食冰菜,好似有水珠係菜上面,咬落卜落卜落,好爽脆,欖菜肉崧又幾多,唔怕無味
加上之前蒸海鮮,蒸牛粒既肉汁同鮮味,仲有粥底既西施骨,變成好鮮甜既雞粥,一人一碗,岩岩好