呢間位於將軍澳海邊隔離嘅新式點心餐廳NHYC DIMSUM restaurant,真係一個非常吸引人嘅地方。佢有分室內同戶外座位,可以一邊望住個海,一邊享受美食。我去嘅時候,發現佢哋除咗用蒸籠上,每一份都好新鮮,睇落好高質素!我同朋友試咗幾款菜式,首先係鍋貼蝦多士。個鍋貼外皮煎到金黃酥脆,內裡有鮮嫩嘅蝦肉,味道鮮美。另外仲有鵪鶉蛋燒賣,佢嘅流心效果真係一流,一咬落去就有濃郁嘅鵪鶉蛋味道湧出,好過癮。蒜蓉粉絲蒸鮮魷都係一個很特別嘅菜式。粉絲同鮮魷一齊蒸熟,加上香濃嘅蒜蓉醬汁,帶出鮮味同清新嘅口感。焗叉燒包係另一個令人驚喜嘅選擇。包子外皮鬆軟,內裡有熱騰騰嘅叉燒肉,肉質鮮嫩多汁,味道濃郁。蘿蔔絲酥餅做得非常出色。酥皮外脆內軟,內裡嘅蘿蔔絲鮮甜可口。我特別想提一提佢哋嘅XO醬炒腸粉。炒腸粉本身已經好滑嫩,加埋香辣嘅XO醬,味道更加豐富,真係一個讓人回味無窮!小籠包都係必點,小籠包包皮薄軟,內裡有鮮美嘅餡料,每一口都好滿足。金錢肚佢哋嘅做法獨特,外皮酥脆,內裡有豐富嘅餡料,味道鮮美。

金錢肚
佢哋嘅做法獨特,外皮酥脆,內裡有豐富嘅餡料,味道鮮美。
2023-10-24