2004-08-19
17/8一行五人嚟呢度食晚飯,入到去真係覺得裝修得幾好,很有中國味,亦富時代感,令人不覺俗套。至於菜式方面,店方強調所有食物不加味精,而食後亦真的不覺口渴,這點真係唔錯,我哋當日就揀咗以下食物:乳豬拼燒鵝:乳豬不肥膩,皮脆肉嫩,味道很好;而燒鵝 就差得很,一陣鵝羶,肉質亦十"鞋"口 皮就當然唔會脆啦,總之就唔好食。紅燒豆腐:豆腐好香滑,而獻汁整得唔錯。豉油雞(半只):強調此為熱食,有別於一般o既燒味類, 豉油汁整得好夠味又帶點甜,雞肉亦 嫩滑。香菇炒帶子:味道就普通啦鍾餃子(六件):餡料有肉汁,唔會太實,皮不算太厚,而 點了在碟內o既醬汁就特別惹味。蘿蔔千絲酥(六件):皮鬆化而內裏o既蘿蔔絲就熱烘烘, 但唔知點解冇乜蘿蔔香味。壽桃:都幾大個,個包好鬆軟,而白蓮蓉亦唔會好甜,仲 有蛋黃喺裏面。其實除咗以上食物外,我哋仲點咗宮廷烤骨,就係為了呢個菜同以上o既兩個點心,我哋足
乳豬拼燒鵝:乳豬不肥膩,皮脆肉嫩,味道很好;而燒鵝
就差得很,一陣鵝羶,肉質亦十"鞋"口
皮就當然唔會脆啦,總之就唔好食。
紅燒豆腐:豆腐好香滑,而獻汁整得唔錯。
豉油雞(半只):強調此為熱食,有別於一般o既燒味類,
豉油汁整得好夠味又帶點甜,雞肉亦
嫩滑。
香菇炒帶子:味道就普通啦
鍾餃子(六件):餡料有肉汁,唔會太實,皮不算太厚,而
點了在碟內o既醬汁就特別惹味。
蘿蔔千絲酥(六件):皮鬆化而內裏o既蘿蔔絲就熱烘烘,
但唔知點解冇乜蘿蔔香味。
壽桃:都幾大個,個包好鬆軟,而白蓮蓉亦唔會好甜,仲
有蛋黃喺裏面。
其實除咗以上食物外,我哋仲點咗宮廷烤骨,就係為了呢
個菜同以上o既兩個點心,我哋足足等咗成個鐘頭,其間我哋追問侍應,個個睇到後就話去跟,原來個個都冇咁做做,我哋仲話要取消個宮廷骨,佢哋都唔理,最後再同一位女侍應講,佢竟然話俾我哋知漏咗單,而點心就怕我哋未食哂D小菜而唔敢上,真係有冇攪錯?我哋催單咁耐,竟然係咁o既回應?當我哋食埋D點心後就立即叫埋單,有個男侍應就走埋嚟問我哋駛唔駛叫D甜品,我哋就再向佢講述剛才o既經歷,所以就怕咗再等兼立即埋單,佢竟然謂下次有咁情況就搵番佢跟,之後隔離枱叫佢,佢就咁就走咗去,我哋都奇怪點解唔駛攞張"點菜卡"埋單?原來佢根本就冇幫我哋埋單,你話呢D服務係咪強差人意?