2018-08-23
今日一行8個人,想食返啲有風味同本地特色既野,第一時間就諗到大排檔! 早一日打去預定位,態度不錯。去到條街,佢地一望就知我地去預留咗位,就帶我地入到另一間店入面。 菜單一早擬定好,去到好快就叫餸食: 是日精選菜單 1. 招牌黑椒手揸骨 2. 沙薑雞 3. 薑蔥炒蟹 4. 油浸荀殼魚 5. 粉絲蒸蟶子王 6. 鹵水鵝腸 7. 啫啫通菜煲 8. 特色蠔餅 9. 豉油王炒麵 1. 招牌黑椒手揸骨 招牌黑椒手揸骨 上菜時感覺已經是發涼咗既感覺,色水唔多靚。不過拎上手很方便,拎住條骨已經可以食。呢個菜聽聞係招牌菜,本來真係最有期望,可惜,真係一件無味既肉,好失望。除咗肉質咬落去好淋無咬口,成件肉都好似無醃過咁,得上面既蒜味,真係唔知佢定位招牌菜,係有邊個地方值得欣賞。 2. 沙薑雞(半隻) 沙薑雞(半隻) 選用屬於細隻既雞,唔似其他大排檔果種大件夾抵食既。雞無口感可言,但生熟度剛好,保持到肉唔老。味道一般,以百幾蚊半隻來講唔抵。 3. 薑蔥炒蟹(2隻) 薑蔥炒蟹(2隻) 2隻蟹炒埋1碟既份量,普通蟹自然炒出普通既質素。蟹件件有肉,唔係水蟹,不過無膏。蟹是新鮮的,但薑蔥唔夠,火
菜單一早擬定好,去到好快就叫餸食:
是日精選菜單
7. 啫啫通菜煲
8. 特色蠔餅
9. 豉油王炒麵
1. 招牌黑椒手揸骨
2. 沙薑雞(半隻)
3. 薑蔥炒蟹(2隻)
2隻蟹炒埋1碟既份量,普通蟹自然炒出普通既質素。蟹件件有肉,唔係水蟹,不過無膏。蟹是新鮮的,但薑蔥唔夠,火喉唔夠,完全炒唔出風味,屋企炒都比佢香。
4. 油浸荀殼魚
好味好好味。呢個一定要叫,不過要岩時間,仲要係未賣晒先有,建議訂定。荀殼魚唔係間間食館都會有,見到係一定要叫既! 魚既份量夠,炸得金黃,好香,魚肉超級滑超級的新鮮超級的甜,試過一定會愛上。廚師處理呢條魚好出色,要俾讚!
5. 粉絲蒸蟶子王
一人一隻蟶子王,價錢略貴,$58/隻。蟶子王其實最緊要來貨靚,蒸既時間洽到好處,好可惜,每一隻蟶子王,都係比較細小無乜肉,兼且最慘既係蒸得過熟,啲肉老晒硬晒,8隻蟶子王就係咁被遭蹋了。
6. 鹵水鵝腸
完全肥膏無肥膏香的鵝腸,咬落去無新鮮鵝腸既感覺,而且鹵汁偏甜,不好吃,芽菜墊底亦偏多。
7. 啫啫通菜煲
大排檔來講,呢個啫啫通菜煲真係算差,唔單止係無乜味,更加無善用石窩既其中好處,唔覺得特別熱辣辣,亦無一種鑊氣味,仲要每一條菜都一啲都唔乾身,差。
8. 特色蠔餅
粒粒蠔幾大粒,咬落去鮮甜,數量亦足夠,鋪滿整個蛋餅。油份唔會過多,香口,邊位脆,不錯。
9. 豉油王炒麵
最正常的炒麵不過了,炒得乾身,好味,如果有XO醬就好了。
以大排檔來講,呢度除咗環境似之外,無論價錢、味道、份量、鑊氣都唔得,然而,服務同態度都絕對意料之外,可以加分。佢一直都主力做遊客生意,希望佢可以有所改善,唔好破壞香港大排檔既特色印象同埋「美食之都」既美譽啦。
@KOLiLiAn @eatingLiLiAn
駒記海鮮大排檔