2022-07-21 31 瀏覽
今日嚟到九龍城一間居酒屋,我以為朋友帶我食廚師發辦,點知係佢自己發辦,但係成餐都好滿意。頭先點咗個鯷魚魚同沙甸魚嘅醬配埋一些野菜條,好fresh,個醬又濃開開個胃先。然後有份池魚刺身同西班牙生蠔,池魚刺身之前都食過,不過呢個刺身厚切得來,一啲都唔膩又唔會腥,仲要份量唔少添。平時食美國法國日本蠔都多好少食西班牙蠔,原來都係咁大隻,佢唔屬於好creamy好厚嗰種,生蠔唔好食得多,食得多又膩,幾隻就夠啦。呢個燒龍蝦完全冇得挑剔,成隻龍蝦起埋肉,滿滿擺番落殼度,平時一啖就食咗嘅,今次剪成一嚿嚿,非常有口感仲好似食極都唔完,記得唔好浪費。隨即叫咗三樣煙燻類的小食,有蜆,煙鴨胸同香魚,想分享下香魚,雖然佢上菜嘅時候有啲俾佢嚇親,但係不可不提佢就算用燒嘅方法烹調但係入邊嘅肉絕對好乾,同埋唔好睇佢咁細條,其實好多肉不過有啲骨要小心,食到本身魚肉嘅味外亦都有淡淡嘅煙熏味。最後飲埋剛剛池魚條骨整嘅湯,估佢唔到淨係用骨都咁重鮮味,非常滿足的一餐。跟住啲識食嘅朋友真係不得了。😂