2022-07-04 11 瀏覽
呢間係屯門虹橋嘅小店-頂立- 雖然唔係好起眼~行過可能會錯過嘅烏冬麵!的確係屯門係有啲驚喜💕同店主傾咗幾句,由佢哋嘅構思開始到食材,係食得出得佢哋份用心。平時食件蛋糕加杯啡真係平常配搭,但食碗烏冬加杯啡,係真!有唔同~一啖咖啡一啖湯真係會有有特別嘅味蕾走出嚟!cold brew同Lemonade都係佢哋自家制嫁!頂立海有分幾款,只係多左腐皮同配料份量嘅分別,而湯底有三款選擇。頂立海.鰹昆魂 /鬼頂立海.海老魂主要配料 燒海老,魷魚,帆立貝,等等..係啊唔係牛肉烏冬啦。主要係海鮮配料,為主,我覺得咁配搭真係同湯底好夾,佢哋嘅湯底係用鰹魚同埋昆布加特式醬油去要用六個鐘去煲,飲得出個鮮味👍🏻,我仲清左個湯底。利申平時食麵我唔飲湯嫁。飲完冇口渴!止於另外個兩款都係用鰹昆呢個湯底做個base,而佢哋嘅海老湯飲落去好順口,唔係好濃個款,入口好舒服。店主話因為佢哋有加龍蝦入去所以相對會清啲。配料嘅魷魚係用一夜干都係最深刻印象。食得出係燒嫁!我個人鍾意鰹昆魂啦!只於個烏冬就係烏冬囉😂~簡單直接由頭到尾都係一碗好味嘅烏冬。仲有個前菜係我最愛嘅卵😆,同個甜品係紅豆水晶餅,啱嫁唔好轉做中華沙律同八爪魚。布丁
呢間係屯門虹橋嘅小店-頂立- 雖然唔係好起眼~
行過可能會錯過嘅烏冬麵!的確係屯門係有啲驚喜💕

頂立海.鰹昆魂 /鬼頂立海.海老魂

布丁燒🍮

喂 真心有驚喜 係好重嘅蛋味,同埋留意返佢唔係滑口嘅口感,係昭和時代嘅口感,只能講好食同啱我口味 講完~🤣最後我外賣左個布丁返屋企,不過我都係鍾意食布丁燒多啲。