2023-11-26
我哋星期日去咗澳南海岸食lunch,揀咗The Pizza Pig餐廳,絕對有驚喜。我哋俩人啲胃口唔係好大,咁我哋就叫咗Burrata Cheese、Signature Piggie Pizza (Medium size)同埋Parmesan Fries。Signature Piggie Pizza真係色香味俱全!佢嘅洋蔥同甜椒味好突出,令味道好豐富。洋蔥同甜椒嘅甜味同手撕豬肉嘅咸香完美結合,加上香脆嘅炸豬皮,微微地帶微辣嘅調味更加突出。Pizza餅底薄脆又煙韌,出色!Parmesan Fries:太耐無食薯條所以叫個 side dish嚟食,呢個薯條係喜出望外,unexpected surprise。炸既油好乾淨,唔係萬年油,而且炸得夠高温,外表好鬆脆但又乾身。Burrata Cheese:上面2個dish表較heavy,所以叫個清新啲既starter,加埋佢落咗啲pesto sauce,好refreshing,正好平衡返。最後嚟杯Homemade Lemonade:酒同汽水以外,自我感覺健康嘅選擇。