2025-04-16
📍 朝天門 (中環)中環德己立街30-32號加州大廈UG樓今次我去咗重慶火鍋店朝天門,入到去見到鮮紅色的門面,真係好有氣派!我一入去就感受到重慶火鍋的熱情,成個環境都好有氣氛。😍湯底重慶火鍋的精髓就係佢的麻辣湯底。鍋中紅油翻滾,辣椒和花椒的香味互相交織,真係香氣撲鼻!雖然紅油會有啲油膩,但店員事前會喺碟上擺一片麵包,客人可以將食物放上去,吸走一部分油脂,咁樣就大大減低咗油膩感,真係貼心。👉午市四人餐💰1782😋😋😋😋.7/5🟠玉壐鴛鴦鍋:麻辣紅湯同菌湯搭配,選擇多樣,適合不同口味。🟠重慶小吃組合:扭麻花、蠶豆、雲片糕,開胃又有特色。🟠鮮毛肚:新鮮得來好有彈性,沾上湯底簡直無敵。🟠冰川鵝腸:口感滑順,仲有啲脆口感。🟠精選雪花肥牛:肉質嫩滑,油花分佈均勻,超好食。🟠精選豬頸肉:肉質緊實,搭配麻辣湯底好味。🟠草原千層肚:層次分明,咬落去有驚喜。🟠舶家苕粉:煙韌有咬口,口感佳。🟠8秒響玲卷:吸收湯底味道,味道獨特。🟠鮮藕片:脆口,與火鍋相得益彰。🟠鮮木耳:增加口感,多一份健康。🟠出前一丁:隨便搭配,簡單又好味。🟠酸梅湯(壺):酸甜適中,正好解辣。回頭: yESYES ,餐廳仲有雞子放題、生日優
中環德己立街30-32號加州大廈UG樓
😍湯底
👉午市四人餐
💰1782
😋😋😋😋.7/5
🟠玉壐鴛鴦鍋:麻辣紅湯同菌湯搭配,選擇多樣,適合不同口味。
🟠重慶小吃組合:扭麻花、蠶豆、雲片糕,開胃又有特色。
🟠鮮毛肚:新鮮得來好有彈性,沾上湯底簡直無敵。
🟠冰川鵝腸:口感滑順,仲有啲脆口感。
🟠精選雪花肥牛:肉質嫩滑,油花分佈均勻,超好食。
🟠精選豬頸肉:肉質緊實,搭配麻辣湯底好味。
🟠草原千層肚:層次分明,咬落去有驚喜。
🟠舶家苕粉:煙韌有咬口,口感佳。
🟠8秒響玲卷:吸收湯底味道,味道獨特。
🟠鮮藕片:脆口,與火鍋相得益彰。
🟠鮮木耳:增加口感,多一份健康。
🟠出前一丁:隨便搭配,簡單又好味。
🟠酸梅湯(壺):酸甜適中,正好解辣。
回頭: yESYES ,餐廳仲有雞子放題、生日優惠,買一送一!整體來講,朝天門係個唔錯的選擇,服務好,係火鍋愛好者一定要嚟食!下次一定會再返來!✨✨🥴