銅鑼灣登龍街西式餐廳Memoir香煎加州鱸魚柳配日本帆立貝配意式香草忌廉汁鱸魚新鮮魚香,食落有咬口,魚身幾厚,個皮煎得香脆,皮可以同肉完整分開,兩重口感。怕食骨都可以食,完全冇骨。帆立貝煙靭新鮮。伴碟選料新鮮,有西蘭花同埋薯蓉,仲有忌廉汁吊味,唔會搶咗主菜嘅味道。鮮蝦明太子忌廉扁意粉鮮蝦彈牙,仲有好多隻,又明太子同忌廉一齊整嘅醬汁,食落有少少辣味吊起,扁意粉整得軟硬啱啱好。本來都有啲怕食明太子意粉,因為通常會幾腥有啲奇怪,同埋配落意粉唔似西式,個人覺得比普遍出面嘅明太子意粉水準高啲。香煎鵝肝配蘋果蓉鵝肝好大舊,厚度啱啱好煮得琳琳地,入口溶化,好香鵝肝味,每一口配上少少蘋果蓉,加上旁邊嘅無花果肉,口感豐富,配合唔錯。蜜桃薄荷特飲有香嘅蜜桃味,有少少梳打汽水炸喺個口度嘅感覺。清新。紅莓汁紅莓不嬲都係比較健康嘅水果,喺餐牌上面見到有得飲,我即刻嗌咗,佢嘅佢係有調嘅,就唔係好似果汁嗰種口感。跟餐有餐湯或者雜菜沙律選擇,今次餐湯係甘筍湯,出面好少煮甘筍湯,甘筍有好豐富嘅維他命A,個人覺得幾有心思。知道食物安排上面有注重健康,而且餐廳仲安排咗將手機擺喺鳥籠嘅就有九折優惠,符合返餐廳嘅主題「活在當下
銅鑼灣登龍街西式餐廳Memoir

香煎加州鱸魚柳配日本帆立貝配意式香草忌廉汁

鮮蝦明太子忌廉扁意粉

香煎鵝肝配蘋果蓉

蜜桃薄荷特飲
有香嘅蜜桃味,有少少梳打汽水炸喺個口度嘅感覺。清新。

紅莓汁

知道食物安排上面有注重健康,而且餐廳仲安排咗將手機擺喺鳥籠嘅就有九折優惠,符合返餐廳嘅主題「活在當下,珍惜眼前人」餐廳中間有一首詩人嘅名句,”Don't let your mind wander
To what's coming next.
Cherish this moment”我諗都係想我哋去記得現在,就好似Memoir咁。