經常夜晚喺中環覓食, 經常都想搵新野試🤔而地道台菜一直係我最愛嘅菜式之一「大呷台灣」係一間我食完會encore嘅台菜店❣️-▫️香蔥脆皮炸大腸〰️外層炸到薄脆(真係好脆❗️) 內層好有心思每粒都夾左香蔥片▫️滷糖心鴨蛋〰️糖心效果💯 鴨蛋蛋白食落比較雞蛋厚實, 同糖心對比更強烈口感更好😙-🍚古早肉燥飯 肉燥飯本身已配1️⃣隻滷糖心鴨蛋🥚肉燥肥瘦比例岩岩好, 入口好滑又唔會覺得油膩, 飯粒粒分明, 係台灣嘅味道🥺-🍅鮮茄濃湯雞排蕃茄麵由湯底到麵都十級蕃茄🙌🏻雞排勁大塊🤩 外層酥脆, 炸得剛好唔會乾爭爭👍🏻-點少得配埋台式飲品呢🤗🥤古早珍珠奶茶〰️有4️⃣種味道可以揀, 我試左黑糖味, 奶茶味都幾濃, 岩我😋🙆🏻‍♀️百香果QQ〰️普遍百香果飲品都會偏甜, 依杯我就覺得佢好岩香港人口味, 百香果味十分出, 唔會死甜, 我飲晒成杯😂😂😂-
經常夜晚喺中環覓食, 經常都想搵新野試🤔
而地道台菜一直係我最愛嘅菜式之一
「大呷台灣」係一間我食完會encore嘅台菜店❣️

🍚古早肉燥飯
肉燥飯本身已配1️⃣隻滷糖心鴨蛋🥚

🍅鮮茄濃湯雞排蕃茄麵
由湯底到麵都十級蕃茄🙌🏻
雞排勁大塊🤩 外層酥脆, 炸得剛好唔會乾爭爭👍🏻

點少得配埋台式飲品呢🤗