2020-03-08 1018 瀏覽
受到疫情影響很多地方封關 連港人大愛的台灣也是😭暫時去不到台灣也不緊要吧 香港也有不少特色小店🤤這次去了一家位於中環半山扶手天橋附近的台灣菜店名字挻特別叫做“大呷台灣” 已經有不少朋友介紹這家去到時間晚市剛開始 進店舖已經聞到濃濃的奶茶香味問問店員原來是在煮奶茶 用了自家獨特配方製作而成所以忍不住要點一杯來試試 看到餐牌有很多小菜選擇~·古早珍珠奶茶(原味) HKD$28 | 百香果QQ HKD$33 香濃奶茶採用多款不同茶葉做茶底 配合自家配方製作令到奶茶的味道濃郁香滑😍😍 選擇了走冰不會太凍❤珍珠口感煙韌有咬感挻好 百香果味不挻香不太甜剛好·大呷小籠湯包(4隻) HKD$38 看到有小籠包忍不住要點來吃 因靜靜很喜歡吃小籠包小籠包可以以“爆汁”來形容😍😍 口腔裡充滿湯汁很香外皮不太厚味道不錯 很快就被靜靜食清光全部了🤤🤤·鹽酥排骨 HKD$58 外皮做到挻酥脆口感不錯 肉質鮮嫰有咬感挻不錯😍😍味道與鹽酥雞很像😆 不用次次食雞扒也食到這個味道·古早味蚵仔煎 HKD$78 蚵仔煎偏佈台灣各大夜市 我也很喜歡食這個食物呢❤蚵仔的份量很多還有椰菜😆 煎到很香配上醬汁更好吃·大呷綜合涼菜拼盤
受到疫情影響很多地方封關 連港人大愛的台灣也是😭
暫時去不到台灣也不緊要吧 香港也有不少特色小店🤤
這次去了一家位於中環半山扶手天橋附近的台灣菜店
名字挻特別叫做“大呷台灣” 已經有不少朋友介紹這家

去到時間晚市剛開始 進店舖已經聞到濃濃的奶茶香味
問問店員原來是在煮奶茶 用了自家獨特配方製作而成
所以忍不住要點一杯來試試 看到餐牌有很多小菜選擇~

香濃奶茶採用多款不同茶葉做茶底 配合自家配方製作

食物素質和份量也是不錯 職員服務態度很友善熱情❤
這個價錢在中環食再是性價比不錯 可以再來吃東西😆

2020-03-06
2020-02-05 610 瀏覽
/大呷台灣🇭🇰/#sa中環篇 #sa晚餐篇 ➖➖➖呢間餐廳其實近我公司樣樣都差唔多食過~ 而媽咪又幾鍾意食牛肉麵就去試下啦!叫左每人一碗麵、一碟小菜、一個小食拼盤同一杯飲品🙆🏻‍♀️➖➖➖1️⃣大呷綜合涼菜拼盆 $108 入面有:高樑酒香雞、滷糖心鴨蛋、黑醋小木耳、蔥油干貝拌豆腐、台醬拌茄子雞件夠嫩滑 而且食到酒香 唔太濃烈小木耳同茄子都夠入味 唔太咸 鴨蛋溏心效果做得唔錯 但唔夠入味➖➖➖分數:7.5/10 ➖➖➖2️⃣和風秋葵沙拉 $43 底下係番茄碎粒 面頭係秋葵片配上日式麻醬汁 幾清新➖➖➖分數:7.3/10➖➖➖3️⃣大呷紅燒筋肉雙盛牛肉麵 $98 同紅燒牛肉麵差唔多 呢個多左牛筋牛筋頗有嚼口 係較為結實 牛𦟌厚薄均勻 味道都頗濃郁 唔算好鞋麵嘅質感腍左啲即到即食應該好啲🙈湯底都幾入味 但個人覺得有啲羶如果藥膳味重啲就好🙈➖➖➖分數: 6.7/10 ➖➖➖4️⃣紫心地瓜粒粒芋頭 $33顏色幾吸引 最吸引係底部有芋頭蓉唔太甜 味道天然紫心地瓜味可以更出 奶味較重🤏➖➖➖分數: 6.4/10 ➖➖➖5️⃣芒果布丁特飲 $33會較鍾意呢款飲品 無咁滯🙈甜度剛好 會飲到芒果味布丁好似椰果咁 細細粒 質感幼
/大呷台灣🇭🇰/
#sa中環篇 #sa晚餐篇
呢間餐廳其實近我公司
樣樣都差唔多食過~
而媽咪又幾鍾意食牛肉麵
就去試下啦!
叫左每人一碗麵、一碟小菜、一個小食拼盤同一杯飲品🙆🏻‍♀️

1️⃣大呷綜合涼菜拼盆 $108

大呷台灣紅燒牛肉麵
  • 大呷綜合涼菜拼盤
  • 大呷紅燒牛肉麵
2020-01-20 400 瀏覽
星期六中環準時收工 就黎到呢間平時lunch hour排隊排到飛起既大呷台灣食個晚飯先返屋企一入到去店鋪勁急尿 店員幾nice咁驚我搵唔到個廁所 仲出埋門口指俾我睇 食緊野其中旁邊有客人不滿想叫既野食無曬 對店員態度同語氣唔太好 但店員都保持超好禮貌 服務態度真係好好野食方面呢 我地就叫左大呷小籠湯包(4隻)大細岩岩好 易入口 湯包內既湯汁一咬就湧出嚟 所以食既時候要小心湯汁飛出黎 個小籠包薄餡靚 餡量適中入口豬肉 湯汁多 推薦 一人四隻都唔會嚴多五味中卷 係貼左五味醬既魷魚 五味醬酸酸甜甜開胃得嚟 唔會過份遮蓋魷魚既鮮味 食到原味水煮牛小排 紅紅一大碗有超多辣油 入口又麻又辣相當過癮 牛肉之外 仲有其他配料 仲有金菇同娃娃菜 食落口感更加豐富 牛肉有脂香 煮得岩岩好 肉有彈性 而且肉味唔會俾辣味全蓋 香辣牛肉幾惹味唔錯 山藥炒秋葵 山藥入口好爽脆 味道清甜 秋葵嫩滑 香甜 又營養得黎又好味 仲幫我抵消咗今日食咗唔少熱氣野既罪惡感😂古早肉燥飯伴滷糖心鴨蛋 肉燥鹹鹹甜甜 好好惹味 飯起完全唔洗夾其他餸之下就送得曬入口 鴨蛋岩岩好 個糖心做得好靚 入口香滑布甸芒果特飲 好有童年味道 飲品底

大呷小籠湯包

五味中卷

水煮牛小排

山藥炒秋葵 山藥入口好爽脆 味道清甜
山藥炒秋葵

古早肉燥飯伴滷糖心鴨蛋

布甸芒果特飲 好有童年味道 飲品底部有細個食個隻芒果布甸既味道 係好岩小朋友既味道
古早仙草奶茶 奶茶比例適中 仙草夠大塊得黎有飲管吸得到 入口清涼 爽

2020-01-19
大呷小籠湯包
五味中卷
水煮牛小排
山藥炒秋葵
古早肉燥飯伴滷糖心鴨蛋
2020-01-18 894 瀏覽
位置唔算遠,係中環扶手天橋第一個路口就到入面環境乾淨、座位舒適,情侶/家庭/同事食飯都岩價錢唔算貴,而且都幾抵食,最緊要好味!🔶鮮茄濃湯酥炸豬扒蕃茄麵 $88個蕃茄湯底真係濃湯,好夠味!不過略嫌湯比較少個酥炸豬扒幾好,唔太粉,肉質鬆軟,而且好大塊但個麵比較淋,不過都可接受!🔶干貝蔥油雞排乾拌麵 配上湯 $98我會推薦大家食呢個,因為個拌麵太好味!雞排比豬排更彈牙、鬆軟,所以我會推薦雞排!而且個雞排份量都好多,食到乾乾地,有個上湯飲一流🔶香炸花枝丸 $48 係好味,彈牙!不過有點貴🔶大呷小籠湯包 $38幾好,我都會推薦試!因為佢皮薄、湯係晒餡裡面入口就會爆湯,不過個醋無乜味!🔶古早肉燥飯 配 古早溏心鴨蛋 都幾大碗,一個人都夠飽,我覺得可以試下因為係台灣一定要食肉燥飯個溏心好好味,我最喜歡個蛋!🔶芒果布甸特飲 $33(唔太甜,而且一粒粒個啲布甸幾好口感)🔶古早仙草奶茶 $33(真係有古早味,有特色)
位置唔算遠,係中環扶手天橋第一個路口就到
入面環境乾淨、座位舒適,情侶/家庭/同事食飯都岩
價錢唔算貴,而且都幾抵食,最緊要好味!

🔶鮮茄濃湯酥炸豬扒蕃茄麵 $88
個蕃茄湯底真係濃湯,好夠味!不過略嫌湯比較少
個酥炸豬扒幾好,唔太粉,肉質鬆軟,而且好大塊
但個麵比較淋,不過都可接受!

🔶干貝蔥油雞排乾拌麵 配上湯 $98
我會推薦大家食呢個,因為個拌麵太好味!
雞排比豬排更彈牙、鬆軟,所以我會推薦雞排!
而且個雞排份量都好多,食到乾乾地,有個上湯飲一流

🔶香炸花枝丸 $48 係好味,彈牙!不過有點貴

🔶大呷小籠湯包 $38
幾好,我都會推薦試!因為佢皮薄、湯係晒餡裡面
入口就會爆湯,不過個醋無乜味!

🔶古早肉燥飯 配 古早溏心鴨蛋
都幾大碗,一個人都夠飽,我覺得可以試下
因為係台灣一定要食肉燥飯
個溏心好好味,我最喜歡個蛋!

🔶古早仙草奶茶 $33(真係有古早味,有特色)
雖然下星期都已經有得去台灣,但已經急不及待要食下台灣野prepare下自己🤪中環附近都幾多台式料理食,今次嚟到成日都見到人介紹嘅#大呷台灣 試吓係咪真係咁好食先~呢度嘅食物種類都幾多,除咗會有最基本嘅牛肉麵啊滷肉飯嗰啲之外,仲有啲台式炒粉麵,小食都有分涼食、炸物、滷味等等,好多選擇。整體來講,食物質素都唔錯,而且閑日夜晚時間唔會太多人,可以慢慢食都無問題,.Have see this place a couple times on IG 😆 so decided to give it a try myself this time to see if it is really that good 😂 a wide selection of taiwanese foods 🇹🇼 other than the standard beef noodle 🍜 and braised pork belly rice 🍚 they also got taiwanese fried noodles, and tons of traditional snacks! overall, food quali
Have see this place a couple times on IG 😆 so decided to give it a try myself this time to see if it is really that good 😂 a wide selection of taiwanese foods 🇹🇼 other than the standard beef noodle 🍜 and braised pork belly rice 🍚 they also got taiwanese fried noodles, and tons of traditional snacks! overall, food quality is decent and it doesnt get too busy so you can eat comfortably here 😆
《鮮茄濃湯牛小排蕃茄麵》$88 😋😋😋
第一啖梗係飲啖湯先啦,蕃茄湯底比較稠身,好濃蕃茄味,有少少就咁食緊蕃茄肉嘅味道,但佢酸得來又帶一點甜味!我鍾意呢個湯底嘅程度係一滴不留咁飲晒😇另外呢一碗麵最最最特別嘅點係佢用嘅係蕃茄味(本身唔知,一拎起啲面睇仲心唸有冇搞錯呀!咁快索晒啲湯嘅😫)雖然食落麵條唔會話超級濃郁嘅蕃茄味,但勝在掛湯能力好強,吸晒湯底酸酸甜甜嘅蕃茄味,好食~呢度嘅牛肉種類都好多選擇,有牛肋條、牛𦟌、牛筋等等。今次揀咗牛小排,感覺上有少少似平時乾炒牛河食嘅鮮牛肉。食整體來講,呢一碗蕃茄牛肉麵同平時食到嘅湯底、麵條、同埋牛肉都完全唔同,值得一試。
《干貝蔥油雞扒乾拌麵》$88 😋😋😋
偷食左朋友一小啖都已經覺得呢個拌麵好香口,啲麵吸晒啲蔥油嘅香味~撈埋干貝碎同XO醬一齊食,口感一流!另外會有一碗細細碗嘅湯跟埋,如果嫌拌麵太濃味或者太乾嘅話,可以好似平時食沾面咁,點小小湯一齊食。雞扒都炸得酥脆香口,炸粉唔會話太厚,所以唔會話太膩!反而雞扒就真係厚身嘅,有肉汁。而且你咁厚身嘅雞扒來講,份量都幾多下,食咗朋友幾舊都好似食極都仲有咁😂超級飽肚~
《台灣香腸》$58 😋😋😋
食台灣野梗係要叫番啲台灣地道小食啦!本身以為係就咁平時喺台灣夜市食到嗰啲細細條嘅台灣腸,點知上到枱一片片切好晒之後份量都幾多!冇平時喺台灣夜市食到嘅咁甜,但外皮都算幾脆,幾香口,用來做小食一流!
《藍蝶花鮮奶》$33 😋😋😋
第一次用鮮奶送牛肉麵,本身以為加咗藍蝶花會好甜,但原來唔會喎!唔錯~如果飲厭咗珍珠奶茶嗰啲台式飲品嘅話,呢杯鮮奶都係一個唔錯嘅選擇!再加上佢顏色咁靚,用嚟打卡影相就啱晒啦🤪
大呷台灣 𝐃𝐚 𝐒𝐡𝐢𝐚 𝐓𝐚𝐢𝐰𝐚𝐧
📍#BELLYwongs_central
#BELLYwongs_taiwanese #BELLYwongs_noodles
台灣香腸
藍蝶花鮮奶
台灣香腸
藍蝶花鮮奶
2020-05-28 0 瀏覽
是日又同友人落中上環食lunch,見到好似幾多好評,決定試一試佢🤗套餐選擇唔算多啦大呷香酥雞排配古早肉燥飯.😋本人每次見到炸雞排,都頂唔住誘惑,雞排手掌🖐️咁大塊,表面唔係垃圾炸粉,都好香口,雞排肉都仲keep 到嫩滑,肉燥都都正常,但未去到冧入味 . 古早珍珠奶茶😟,不過真係淡過水,冇茶香奶香可言,所以寧願留返係街度買既仲開心滷海帶.😟海帶比想像中大塊,但滷味唔夠入味,似係普通海帶,有d失望古早味蔥油雞😐友人話見喺呢度特色,所以想試下個古早風味,點知都係麻麻地,似係街市買反黎蔥油雞,冇乜特別可以唔使試🌟餐廳位唔算多,lunch 既時候爆曬人,可以打電話去book 左位先架,唔係既過咗lunchtime 都冇得食

套餐選擇唔算多啦

大呷香酥雞排配古早肉燥飯.😋

滷海帶.😟
海帶比想像中大塊,但滷味唔夠入味,似係普通海帶,有d失望

古早味蔥油雞😐

2020-05-04 21 瀏覽
今日由威靈頓街行去中環自動電梯,途中被店員介紹叫我試食呢個外賣超值套餐,$50已經包含飯和飲品,以中環食飯來講價錢確係吸引,於是要買一次試吓:1. 鹽酥雞排配古早肉燥飯 有4大大塊厚切雞排,分別加上1/4份量肉燥和配菜,飯有半個盒份量,一定食得飽。鹽酥雞排炸得脆,無咩油,連皮食都無問題,而且肉夠厚,調味又好好味,作為主菜真係一流👍🏻。肉燥唔鹹,我今次係肉燥連配菜撈飯一齊食,所以覺得所有味道夾埋一齊去食好正😋。2. 烏龍茶外賣套餐送咁大支烏龍茶,以價錢來講真心覺得超值,不過就唔夠茶味,可能只得一個茶包關係,但係office飲係方便,可以加凍水番飲幾次。雖然天氣熱行去係有點辛苦,但我都期待再試其他佢菜式😋。

1. 鹽酥雞排配古早肉燥飯

2. 烏龍茶

雖然天氣熱行去係有點辛苦,但我都期待再試其他佢菜式😋。
大呷鹽酥雞排配古早肉燥飯
烏龍茶
2020-05-04
5 分鐘 (外賣自取)
大呷鹽酥雞排配古早肉燥飯
烏龍茶
晚上在中環見完客,都差不多10點了,經過見到這間大呷台灣,這小店好幾次經過也沒有進去,今晚就選擇這間台灣小店,看見餐牌,我點了蔥油雞乾伴麵跟上湯再加多一個麻辣豬耳絲,同事點了大呷香酥豬扒配肉操飯,古早珍珠奶茶,看似簡單台灣小食,估不到有驚喜,蔥油雞有油香,拌麵做得出色,有咬口夠煙韌,豉油夠香,簡簡單單,食得舒服, 同事的香酥豬扒反而一般,豬扒不夠肉汁,但肉操飯沒有失望,一碗小小的肉操飯足夠補償香酥豬扒的不足,珍珠奶茶也不錯😉
2020-03-17 84 瀏覽
Ot o到差唔多9點,去到餐廳都成9點半,係app卜左有半價。叫左溏心蛋肉躁飯鹽酥雞排,鴨肉面,炸花枝丸,干拌麵,蝶豆花鮮奶,芋泥鮮奶。個溏心蛋唔熱仲有啲硬,肉躁飯好食,不過唔夠多汁。鹽酥雞排隻色唔夠金黃唔夠脆,有啲似煎雞排,干拌面賣相好掂,不過食落就麻麻,好油而且唔夠濃味。鴨肉面好穌,普通煙鴨胸,面又普通,唔好食。蝶豆花真係有朵花係上面,仲會甩啲藍色落去,幾得意,不過淨係飲到鮮奶味。芋泥鮮奶ok,芋泥好多粒粒唔夠粉。總括泥講,有半價就值得嘗試,正價就食番茶木好過。

個溏心蛋唔熱仲有啲硬,肉躁飯好食,不過唔夠多汁。

鴨肉面好穌,普通煙鴨胸,面又普通,唔好食。

芋泥鮮奶ok,芋泥好多粒粒唔夠粉。
總括泥講,有半價就值得嘗試,正價就食番茶木好過。
2020-03-16 70 瀏覽
去大館參觀前,搵間餐廳食左野先。見到有間台灣菜下午茶幾抵就決定試下鍋燒三杯雞三杯雞指那一杯麻油,一杯酒,一杯醬油,三杯加埋一齊煮雞,另一個特點就係一定要加九層塔!呢度既三杯雞夠哂正宗,雞肉熱辣辣上檯,店員再輕輕炒幾下,香氣四溢!雞肉吃起上黎甜甜地,又有麻油既香味,配埋九層塔濃郁既特殊香氣一齊食,味道層次非常豐富!香菇肉絲炒水蓮水蓮係台灣常見既蔬菜,但喺香港就好少見!水蓮食落有淡淡既蓮花香,口感爽脆,加埋肉絲同香菇一齊炒可以去除草青味。估唔到喺香港都可以食到咁有特色既台灣菜。紅燒雙盛牛肉麵配三杯魷魚燒牛肉麵係台灣食品中我最鍾意食既野食之一!好食既牛肉麵,湯底係非常重要,呢度既牛肉麵湯底清甜,唔會太咸。另外,牛肉麵既麵質非常好,粗幼適中,食落有少少彈牙,唔會太淋。而雙盛牛肉都就有牛筋同牛展,兩樣都非常入味。大呷香酥豬扒配肉燥飯香酥豬扒非常出色,炸漿做得夠薄夠香脆,豬扒肉汁豐富。肉燥飯都幾大碗,肉燥份量亦都足夠,肉燥係偏向瘦肉較多,唔會太肥膩,個汁都唔會油淋淋。大呷小籠包(4粒)小籠包下午茶時段特價$18有4隻超抵!小籠包即叫即蒸,熱辣辣上檯。小籠包超多汁,一啖咬落去爆哂啲汁,超正!

鍋燒三杯雞

香菇肉絲炒水蓮
水蓮係台灣常見既蔬菜,但喺香港就好少見!

紅燒雙盛牛肉麵配三杯魷魚燒

大呷香酥豬扒配肉燥飯

大呷小籠包(4粒)

淳樸地道風格配出獨門炮製風味,尤其採用最常有的鹵水作招牌,如 : 麵品/湯頭/小吃涼拌作為最經典的菜色,讓人不禁流露出當中既滋味「干貝蔥油雞排乾拌麵」條條厚身的麵條相當有嚼勁味道不會過嗆,配上脆香熱辣輕盈雞排惹味誘人,厚切四溢鬆脆兼份量蠻多,外皮連肉不分離咬下多汁共進上湯品嚐享受三種不同的滋味「大呷紅燒筋肉雙盛牛肉麵」鹵出層層濃厚味道,豐富料足既牛腱及牛筋幼細爽滑煙煙韌韌啖啖充斥著,滿口膠質之下入口被濃湯索盡湯麵係我經常吃的唯一至愛

「大呷紅燒筋肉雙盛牛肉麵」
2020-03-13
  • 大呷紅燒筋肉雙盛牛肉麵
2020-03-12 42 瀏覽
今晚同同事食左呢間係公司附近嘅正宗台灣店,廚房師傅係台灣人。呢度裝修好靚好有心思!我同同事點左大呷紅燒牛肉麵 ($88)、干貝蔥油乾拌麵($88)。同事嘅牛肉麵勁大碗,好多料,有四大塊牛腱,仲有蔬菜。我呢個乾拌麵都唔錯,跟一碗湯等食個麵時候無咁乾口。油香四溢,好快就成碗食曬!小食點左酥炸雞排($58)、大呷小籠湯包($38)。呢個雞扒超厚肉!個皮炸得脆脆,下面嘅肉依然鮮嫩。小籠包嘅皮就比較厚。不過入面嘅料同湯汁依然飽滿,點啲醋超好食!呢度有加一。人均$150,食飽飽!最後仲有迷你鳳梨酥送!

同事嘅牛肉麵勁大碗,好多料,有四大塊牛腱,仲有蔬菜。
我呢個乾拌麵都唔錯,跟一碗湯等食個麵時候無咁乾口。
油香四溢,好快就成碗食曬!

個皮炸得脆脆,下面嘅肉依然鮮嫩。
小籠包嘅皮就比較厚。
不過入面嘅料同湯汁依然飽滿,點啲醋超好食!

呢度有加一。人均$150,食飽飽!最後仲有迷你鳳梨酥送!
2020-03-11
2020-03-10 42 瀏覽
今日試下係openrice落外賣自取,落左2份大呷小籠包。外表幾好,但點知食食下發現原來食緊“加料醋”,而且仲要唔止一隻而係有幾隻,我都唔知食食左幾多隻落肚🤮無下次
2020-03-10
外賣自取
2020-03-10 48 瀏覽
這間台灣菜舖頭好有特式!地方位於香港上環,搭車方面都好方便。舖面裹面坐落都好寬闊!裝修都好特別!至於食物方面好有特式!我叫咗幾款台灣出名食物,鹽酥排骨賣相好吸引!外脆內軟食入口好鬆脆!肉質新鲜味道好正!必食之選!大呷小籠包都係招牌菜!即叫即蒸,食落口咬入去流洒D计出來!肉味一流好新鮮!真係冇得頂!古早味呵仔煎!真係台灣特色食品,食到入口同台灣一樣的口味!味道一流!咬落去好有口感,蠔仔又唔會腥味,賣下相都好吸引,真係睇得又食得真係好正!大呷綜合凉拼盆!係這間舖頭招牌菜!賣相睇落好吸引!味道都好特別!食物都係凍食,酸酸甜甜食咗好開謂!打以值得試吓!至於價錢方面都唔係好貴,識合大眾化!唔需要去到台灣先可以食到道地食物!唔錯之選。
2020-03-06
2020-03-05 69 瀏覽
帶口罩既日子幾時完結呢🤥·🥢干貝蔥油乾拌麵跟上湯($73)賣相不錯👍🏻麵條粗身有咬口😋拌均蔥油及干貝碎香口惹味~但食完要食番粒香口膠🤪·🥢紅燒雙盛牛肉麵($78)朋友點的.紅燒牛筋牛肉軟腍入味·🐥鹽酥雞.跟餐送~但麻麻地🤥色澤偏黑.似炸過龍🥱🐽鹽酥排骨.炸粉勁厚🤢·🥛古早珍珠奶茶(+$8)好耐無飲.覺得好!好!味😍😍甜度適中·📍大呷台灣中環威靈頓街112-114號新威大廈地下A號鋪
帶口罩既日子幾時完結呢🤥

🥢紅燒雙盛牛肉麵($78)朋友點的.紅燒牛筋牛肉軟腍入味