2018-12-25
呢間位於屋企附近嘅餐廳一直都很想試,臨近年尾收爐終於得閒慶祝下。CHOO CHOO 原來就係模仿火車嘅聲音,內裏的裝修都充滿火車車廂嘅特色。餐廳裏面有兩個’窗口’,播住一啲日本嘅雪景,模仿係火車裏面,望向窗外嘅景色。特別嘅係連餐牌都有一啲旅行嘅照片同人手寫嘅描述,充滿着心思。叫咗一個墨西哥辣肉醬粟米片配酸忌廉牛油果醬($98). 上菜嘅賣相很驚喜,紫紫紅紅,充滿特色。泰式軟殼蟹羅勒葉墨魚麵( $158 ),上菜嘅時候已經聞到一陣嘅辣香,食落亦都刺激味蕾。墨魚丸麵好入味,有蒜香亦有羅勒香。原隻軟殼蟹炸得香脆,份量十足。怕唔夠飽用$28加咗個青醬意粉, 十分抵食。慢煮三文魚配法式芥末醬($158) - 不得不推介大家試一試佢嘅三文魚,真的很高水準,是我食過過最好嘅三文魚。肉質鮮嫩,熟成度剛剛好,外皮卻非常香脆。忍唔住要要咪埋眼,仔細感受一下佢嘅味道, 實在係太好食
怕唔夠飽用$28加咗個青醬意粉, 十分抵食。