2018-06-14 80 瀏覽
我其實都幾鍾意食燒肉,成日都鍾意自己燒,琴日去到和匠,聽佢地教我每樣點燒法,感覺好似上左一課燒肉堂。佢地d staff真係台台都認真解說,睇得出好為食同埋對燒肉好有熱誠!日本燒肉係要食肉嘅原汁原味,豬肉要配柚子汁、雞肉要配胡麻醬、牛肉要配燒汁/鹽。如果配錯汁,肉嘅味道真係會減弱... (唔信你試下,唔好意思太多理論😂)根據我點嘅菜單,推薦飛驒牛A5西冷、美國Prime牛角切,如果唔怕肥可以叫豬豚肉!燒飛驒牛個時記得要5成熟,先食一口原味,下一口配鹽,d肉食落軟熟,油份係口內徘徊...牛角粒嘅牛味都好出,燒佢時要快燒外面嘅表層,立時鎖住肉汁,再輕輕燒多一陣食得,諗起都記得好好味!佢個日本國產帆立貝都好值得一提,上菜時帆立貝上有mix埋左嘅黑松露蒜蓉加一粒牛油,放係燒爐上睇住佢水滾,同舊牛油慢慢溶,感覺好治癒,食埋落口度黑松露同蒜蓉味唔會出到搶左舊帆立貝嘅味,再加上淡淡牛油香,如果個時輕輕加少少鹽就仲正!整睇黎講成餐食得好舒服亦感到滿意,下次食燒肉會再黎
同埋對燒肉好有熱誠!
整睇黎講成餐食得好舒服亦感到滿意,下次食燒肉會再黎