幾個月無去日本,好想找回日本既感覺,於是今晚就book左間聽講日本風味好濃既新餐廳 花木。餐廳位於尖沙咀一座幾靚既大廈內,上去既過程舒適,唔洗排隊、同人逼。上到去,一見到門口,已經幾有驚喜,當時呢個reception個位企住一個著住白色和服既短髮女仔,加埋背景既日本古樂,個感覺好似去左日式溫泉旅館咁,誇張d講,我果刻聯想起千與千尋!餐廳內環境好舒服,裝飾簡潔得黎好優雅,位同位之間既空間唔少,背景有古風音樂,氣氛典雅。手機相完全呈現唔到呢度果種氣氛!其實現場好有空間感!係我地揀緊野食時,待應上左新開張限定既贈品,係前菜——明太子、蟹仔,擺盤好精美!前面係明太子,話說其實我係福岡試過食明太子,自此就怕左呢樣福岡名物,因為佢個味太鹹、太奇怪、太腥,於是見到待應話呢個係明太子果時我都有d驚,點知食落,呢個完全唔係我記憶中果種(劣)味!!呢個好好味,比較似蟹子,加埋師傅特別既做法,將佢地整成正方柱粒,再加d醬,成件事打破左我對明太子既想像,原來明太子都可以好好味!後面有隻蟹仔,仲有個架同籃仔,其實個籃仔入面都有一隻蟹仔!係咪好得意,我覺得真係好可愛佢送既前菜其實仲有d酸既蒜片,但上圖無入鏡,味道

手機相完全呈現唔到呢度果種氣氛!
其實現場好有空間感!

佢送既前菜其實仲有d酸既蒜片,但上圖無入鏡,味道酸酸地又鹹鹹地,幾清新,係好好既開胃菜

到主食啦

刺身—6本 588HKD 有中拖羅架,亦有帶子
每款好肥美!

其中最impressive既係帶子!好鮮甜!師傅加左片青檸係底,食落既味道好神奇!好清甜,超好味,友人甚至話食到豆腐味!哈哈
真係唔係平時食到既味。

中拖羅,我地兩個本來都好鐘意食呢種刺身,而呢個都好好味,佢入口起初會無咩特別味,但食食下拖羅既香味就會越黎越濃,超正!!!好幸福既感覺

蝦都好特別,佢真係feel落玻璃d,d肉咬落脆口架!其他既刺身都好味,不過最深刻就係以上三種!

本來想叫特製壽司,因為我地都幾鐘意fusion既壽司,不過職員話今日無啊,所以我地就轉為叫d傳統既壽司食。

三文魚壽司既飯好似係日本傳統壽司店見到既咁,有鼓油沾滿,不用再自行調味了。
唔錯唔錯,睇外形都feel到師傅功架
食落係好味,不過就無特別深刻既印象。

海鰻壽司,一黎已經有d驚喜,好肥美又燒得好靚好香!

食落,嗚哇不得了,呢件好正,覺得係必試,好好味,真係燒得好好味,又多肉,魚味鮮甜,正正正。不過唔好太開心一野吞落口,因為都會有微量既骨(但真係得一兩條),不過都係極幼細既,輕鬆咬碎吞下就可。

串燒,牛肉芝士,都唔錯,牛肉調味幾惹味,入面芝士唔係濃味果種,角色較似增強口感,佢包係牛入面,食落感覺變左吃緊好肥美既牛咁,d芝士好似成為左牛既肥肉,好得意!彌補了牛肉本身唔算勁靚既肉質。

另外我地仲叫左燒雞翼鵝肝。最肥嘟嘟個位包住左鵝肝。

雞翼燒得勁好味,個皮好好損

肉質唔錯,不過因為外面好濃味,食到入面既鵝肝好似就唔算好feel到佢鵝肝個味,認真d 留意會feel到少少,但唔留意有機會會當埋雞肉咁食左HAHA。

叫左以上既食物,都啱啱好夠飽,埋單1000蚊,每人500蚊,
整體上都幾好味,伏就一定無,而當中有兩三樣食物屬於勁好味/勁驚喜既level,食埋個環境、氣氛、服務,500蚊都算唔錯既。