所謂「揸得刀叉多,筷子易生疏」(迷),所以今次終於處男下海第一次介紹中式素餐館。 話說今次掃左去黃大仙既大自然素食,其實佢真係好大自然,皆因好多大自然有既動物佢都有,例如有雞又有豬又有牛又有魚,咁當然,師主請放心,啲肉全部都係素肉黎,好在佢冇素穿山甲呀,冇素熊掌呢啲珍禽異獸。個殼又如何呢?雖然佢個名叫大自然素食,但其實入到去,一啲大自然既感覺都係冇既。不過佢又唔係好傳統果啲齋舖酒樓設計,都算係新式素餐館。地方又幾寬敞,唔會好迫,冇自然清風,卻有人造冷風,坐得都幾舒服架。殼呢啲表面野黎既者,最緊要有心。一打開個真身(menu),你就知佢地幾有心,幾用心良苦咁去為你製作素肉菜式,基乎令你忘卻自己正置身於一間素菜餐館!啲雞有手有腳架(個形)!但最勁既係佢唔單只識整「熟肉」,重可以處理「生肉」-剌身。當然,不嬲唔多中意肉名既素菜既我係唔會叫啦。不過呢個的確係呢到既賣點之一,亦都多人叫。都係講番啲食得既野先,今次一叫就叫左六樣野咁多:(1) 法式牛油果焗多士(2) 原盅竹笙素翅燉椰皇(3) 原隻菠蘿海鮮焗飯(4) 薑蓉炒翡翠苗(5) 鮮竹粒班腩豆腐煲(6) 農家燒焗竹筒飯先有黎自「法國」小食fe

都係講番啲食得既野先,今次一叫就叫左六樣野咁多:
(1) 法式牛油果焗多士
(2) 原盅竹笙素翅燉椰皇
(3) 原隻菠蘿海鮮焗飯
(4) 薑蓉炒翡翠苗
(5) 鮮竹粒班腩豆腐煲
(6) 農家燒焗竹筒飯
法式牛油果焗多士

先有黎自「法國」小食feel既法式牛油果焗多士。但其實小食得黎都唔細,就好似鬼佬size細碼可能都夠香港成年男人著咁。
加上素食界中神級恩物牛油果,比起一般用芝士牛油焗,更香更健康,個身重卜卜聲咁脆!
原盅竹笙素翅燉椰皇

跟住呢位佳麗夠哂猪圓肉潤。豬圓係講佢既身形,肉潤係真係講緊佢又潤又補。一的起佢個頭,啲煙就係裡面爆出黎,湯,都係要夠熱先好飲既!
目測下有竹笙、紅棗、魚翅瓜、椰肉。飲落清甜,巧舒服(心)
原隻菠蘿海鮮焗飯

之後都係圓圓地身形既野-原隻菠蘿海鮮焗飯。個菠蘿唔算大,不過啲飯都幾高,個面有啲唔係肉鬆既肉鬆,飯內有唔係蟹肉既蟹肉(蒟蒻),亦當然有真菠蘿既菠蘿。對於鍾意菠蘿既人黎講,好食得黎又可能未必夠喉,而且如果唔係用白米會更好。
薑蓉炒翡翠苗

雖然有「人多唔一定係好」既道理,不過「翠苗BB」多就一定正。就好似呢個薑蓉炒翡翠苗咁,絕對係我既私人偏愛,每次黎都會叫!簡單又清香,一堆堆夾起黎送飯,真係……翠苗BB,我愛妳!
鮮竹粒班腩豆腐煲

跟住係港味濃既鮮竹粒班腩豆腐煲。其實無論色香味都同一般既班腩豆腐煲一樣,班腩都係冇石班腩,而係麵根。另有紅綠椒、芹菜條、重有桃。送飯不錯。
農家燒焗竹筒飯

跟住呢條長條形既野,真係用左我少少人生時間思考介唔介紹好。因為佢真係好神。當佢成碌竹咁拎到黎既時候,加上一打開就噴出黎既白煙,讓我馬上心動。
但隨住我通爽既鼻孔,好快就發現好似少左一種應該有既味,呢個亦都係佢最神既地方:唔知佢用左咩方法,用成支竹包住黎焗,而係可以完全無竹味

總括黎講,呢到有悲亦有喜~其實啲野都係好食既。至於豬牛羊魚呢,另一個角度睇,對於唔係素食既朋友仔,係一個好好既「中介」,如果唔係,一打開menu,就可能會話:「全部草黎既!?」而且,當我岩岩開始接觸素食既時候,都係好中意呢間——大自然素食
2019-03-02
1 分鐘 (堂食)
法式牛油果焗多士
薑蓉炒翡翠苗