2024-02-24 145 瀏覽
於2024年2月24日於黃大仙現崇山大自然素食分店用餐,事前已於當天早上book 枱,員工表示6時有枱,留下姓名及電話,但員工的語氣已不太好。到了六點時,我們到達門口發現根本沒有為我們book枱,還說要重新等位。最初想安排佢們坐大枱搭枱,我們表示不接受,擾攘一輪,最後還是安排了一張四人枱。餐具污糟有積,每枱想點餐難過登天,全部都要等5分鐘才可落單。食物質素一般。這樣貼錢買難受的餐廳,你們先考慮一下才去吧!

這樣貼錢買難受的餐廳,你們先考慮一下才去吧!
2024-02-24
2024-02-13 207 瀏覽
農曆新年的年初四,我想食素,好自然的走去位於黃大仙睦鄰街8號現崇山商場1樓102號舖的大自然素食,環境闊落舒適,坐得舒服。我點左:924香酥墨魚餅(5件)$42,922秘製蜜汁义燒(跟鴛鴦荷葉包4件)$78,484瑤柱金菇炆伊麵$96,茗茶每位$12。墨魚餅煮得香爽,好味道又好食。蜜汁义燒燒得皮脆又有焦邊,熱辣辣的荷葉包,包著熱义燒,真的好有水準👍!瑤柱金菇炆伊麵比較有失水平,味道較淡,伊麵軟身,未係佳作。

瑤柱金菇炆伊麵比較有失水平,味道較淡,伊麵軟身,未係佳作。
  • 秘製蜜汁义燒
  • 原隻木瓜蟹籽沙律
2024-02-10 167 瀏覽
今日年初一訂咗大自然素食吃午餐,店長叫我最好早點來,我們已經早了15分鐘來取枱,但一張10人枱竟然有三張圓凳,我問她為何早來也不給我一張舒適的椅子,後面的細枱未有客人,但是全部的都是齊全的椅子,只有我這張枱是夾雜着圓凳的,店長很不服的拉着長椅子來更換,但是感覺到她是很不服氣,服務之差已經不在話下,其他侍應還是蠻好的,到最後結帳時我發現吃了2000多元的賬單卻要付了700多元的服務費,追問之下才知今日開始加三成服務費,但是鋪內完全看不到告示,只有門外一張小型的海報上寫上很少的字加三成,因為太勞氣了,也沒有截圖給大家看,在門外後面有一對夫婦也跟我們一樣激心,以後新年不用再來了。
2024-01-23 267 瀏覽
我們幾個有共同興趣的朋友,因疫情關係,已經有幾年冇見面了,今次難得一聚,揀了我們喜歡的素食。 法式牛油果焗多士,牛油果蓉加上芝士,可惜牛油果太少,但焗得香脆,食到芝士味。芋頭魚,皮炸得香脆,內芋頭軟綿綿,唔會太肥膩,好味。豉油王雜菌炒麵,有鑊氣,入味,唔錯。柚子田園沙律,配上木瓜很清新,菜也很新鮮。香煎黑椒金錢柳,主要材料是西蘭花同猴頭菇,黑椒味不重,猴頭菇好好味。仲有我們最喜愛的原隻木瓜蟹籽沙律,用泰國小木瓜,青甜美味,加上青瓜絲和沙律汁,很清新,超好味。平日下三點後有半價,食物質素不錯,價錢合理非常抵食。
芋頭魚,皮炸得香脆,內芋頭軟綿綿,唔會太肥膩,好味。
豉油王雜菌炒麵,有鑊氣,入味,唔錯。
柚子田園沙律,配上木瓜很清新,菜也很新鮮。
平日下三點後有半價,食物質素不錯,價錢合理非常抵食。
  • 原隻木瓜蟹籽沙律
2024-01-21 163 瀏覽
我未試過一間收加一的自助餐餐廳,冇服務,落單落錯,分湯得個碗冇匙羹。成間鋪頭7個樓面,可以完全消失,斟水要自己去水龍頭度加熱水。點解仲開得到。收野又淋左汁落個袋度,之後仲要反我地白眼好似我地錯咁,去過咁多間大自然素食,呢間真心垃圾。
2024-01-21
嗨,啱啱去一間食堂大嘆晚餐返嚟。第一彈就係法式牛油果焗多士,真係層層牛油果搭埋熱乎乎芝士,咬落滑嘟嘟啲爽口😋。燒汁蘆筍牛柳卷個味道夠哂香濃,入口即溶,彷彿變咗金菇肥牛卷咁!再講吓,脆脆餅皮包住濃郁泰式紅咖哩,平平地一個咖哩都可以爆好味🤤,啖啖雜菜,食得健康又過癮。不過豉汁帶子蒸滑豆腐呢個,比較一般,其他嘅菜繼續冒險就得啦😝。飯後嘅芋頭西米露,咁滑咁甜,實在係個完美總結!總體嚟講,呢間食堂既素食真係令人驚喜,食得我心花怒放🌸,改日仲要嚟啲嚐試其他。嗰啲傳統食肉位都可以咁瀟灑拍住枱邊,今次食素,同樣飽肚滿足!嘩,食得健康仲有驚喜,好正喎👍🏻。

2023-07-24 647 瀏覽
全間鋪既員工服務態度都惡劣,由其特別係一位女員工,入去坐低唔比餐牌唔比茶直到叫左4次換黎另一個員工呼渴話收緊錢,此時段非繁忙時間,5枱客都冇,直到終於有人比茶,倒出黎全部都係茶葉碎,再問一問員工係咪茶包穿咗,那位員工成壺茶打開再倒係我面前既膠兜到,係一次過倒晒所有茶出黎再拎走,差一點將熱茶彈向我再詢問貴姓同投訴電話,叫我自己出門口睇,同拎卡片,再三講明要佢比投訴電話先肯寫個電話比我,再同我講:你打去講我姓x,黃大仙既!

2023-07-19
2023-02-12 1413 瀏覽
平時約親朋戚友食飯,唔係打邊爐就燒肉,真係食到個肚都滯滯地🤣近年來越來越多人嚮往素食主義,所以陸陸續續都開咗好多間素食餐廳~從前小編返工嘅時候都有一位同事茹素咗好多年,佢就介紹咗我去食呢一間餐廳,唔講唔知都做到同真肉一樣😆食落去個口感好難知道用咩製造😹但係竟然可以好好味!🍴日式海鮮薄餅 $98薄餅煎得非常香脆,記得要趁着熱辣辣好食喇!中間趁熱食芝士總會拉絲,同平時去𝐩𝐢𝐳𝐳𝐚 𝐡𝐮𝐭食個薄批唔多口感🍕🍴香煎黑椒金錢扒 $78大家估吓知唔知道呢個金錢扒即係咩呢?問返介紹同事先知道原來係猴頭菇😯簡單加咗黑椒去調味,而且西蘭花好大舊,超飽肚。🍴秘製沙拉骨 $78如果大家會去呢一間餐廳,應承我‼️記得一定一定要嗌呢一個秘製沙拉骨‼️超級無敵好食‼️個人覺得口感少少似魚腐,再撈埋沙律醬,香甜可口!🍴黑松露牛油果醬炒飯 $88唔講唔知,其實小編係一個飯桶,最鍾意就係食飯😹所以即刻嗌返個炒飯試吓,牛油果醬就唔係好食得出,不過一上枱就即刻聞到好大浸黑松露味🤘🏻飯都炒得粒粒分明,呢個都絕對值得嘗試👍🏻🍴燒汁蘆筍牛柳卷 $88呢個有少少似扮緊金菇肥牛卷😆介紹同事話今次略嫌失色,食落有少少韌~不過味道尚算不錯。

🍴日式海鮮薄餅 $98

🍴香煎黑椒金錢扒 $78

🍴秘製沙拉骨 $78

🍴黑松露牛油果醬炒飯 $88

🍴燒汁蘆筍牛柳卷 $88
2022-12-21 1007 瀏覽
開業17周年12月7-21號有半價,所以黎食下,以下價錢為正價。🆗海鮮鴛鴦飯 - $106都幾大碟,但白汁果邊多過蕃茄,蛋炒飯底,好多汁,蕃茄果邊吾夠酸,有蕃茄肉同埋蛋絲及雞絲。而白汁果邊有忌廉香,配料就有素蝦、菜粒,口感都多樣化。🆗沙鍋菜膽雲吞翅 - $106雲吞只有6隻,雲吞皮超級厚,但餡料好食,係白菜加少量素肉,比例大約8:2,湯底較清有少少椰汁味,仲有三色椒粒,幾好飲☑️魚香茄子雞煲 - $96用煲仔上,熱辣辣,但可能擺耐左先拎出黎,所以冇晒d汁,所以冇咋咋聲,茄子應該有用油泡過,d茄子肉好淋,雞嘅份量都吾少,另有大量素鹹魚同肉碎,調味幾好,吾會太濃或太淡。☑️蜜汁叉燒皇 - $96素叉燒用蜜糖煎香左,入口甜得黎又脆口,幾好食,但份量有d少,旁邊有豆角做伴碟。

🆗海鮮鴛鴦飯 - $106

2022-12-18
魚香茄子雞煲
蜜汁叉燒皇
2022-08-08 1340 瀏覽
Family day廢事又飲茶食點心咁悶試下食素🙋🏻‍♀️呢幾年素食流行咗好多,但係都未試過去素食餐廳,冇咩期望咁食反而有啲啲驚喜喎🙈🐷燒汁蘆筍牛柳卷 $98 (半價$49)牛柳入面卷住三色椒粒粒、蘆筍、金菇,個牛柳真係似牛喎😂加埋啲甜甜地嘅燒汁完全呃到人,犀利!🐷軟殼蟹卷 $64 (半價$32)佢都有幾款唔同嘅壽司揀,入面當然冇軟殼蟹,有一舊炸咗嘅脆脆扮軟殼蟹🫣另外仲有酸薑同青瓜,飯嘅醋味唔夠,主要嘅味都係來自佢面頭酸酸甜甜嘅醬😆🐷法式牛油果焗多士 $102 (半價$51)媽媽近排迷上牛油果,佢見到即刻話要叫😂多士手掌心咁大塊,牛油果蓉只有好薄嘅一層其實唔係好食到🥲好彩芝士都俾得幾闊佬,如果改名叫芝士焗多士我會食得開心啲🙈🐷鮮茄蓉蘑菇焗豬扒飯 $49 (下午茶餐)個樣同味道同大快活食嘅焗豬大同小異,不過今次個豬扒豆味有啲重有啲難想像係豬🤣不過理解嘅,始終冇辦法完全取代肉味同口感😆🐷菜遠沙嗲鮮竹炒河粉 $44 (下午茶餐)又話炒河粉嘅🥲只係河粉上面淋咗啲汁同配料,賣相唔靚唔緊要,佢油光滿面三日冇洗面咁款😂食咗少少就放棄咗🫠慳妹攻略🐖✨三點開始下午茶時段,下午茶餐牌都係around $50

🐷燒汁蘆筍牛柳卷 $98 (半價$49)

🐷軟殼蟹卷 $64 (半價$32)

🐷法式牛油果焗多士 $102 (半價$51)

🐷鮮茄蓉蘑菇焗豬扒飯 $49 (下午茶餐)

🐷菜遠沙嗲鮮竹炒河粉 $44 (下午茶餐)

慳妹攻略🐖✨
三點開始下午茶時段,下午茶餐牌都係around $50送燉湯,仲有正價餐牌半價嘅優惠,我依度三個正價嘢食已經平咗$132🤪係咪好化算先🙈

環境 🐖🐖🐖 3/5
食物質素🐖🐖🐖🐽 3.5/5
店員態度🐖🐖🐖 3/5

人均消費 ~$70

大自然素食
📍黃大仙睦鄰街8號現崇山商場1樓102-103號舖
有一日抽起條筋想食齋,記起黃大仙有一間「大自然素食」,點知咁就中伏❌⋯侍應忙住收檯開檯,入座要等,落單要等,加水要等⋯等到有啲燥個種🤷🏻‍♀️。環境似去酒樓飲茶,一樣咁污糟同濕漉漉,價錢都唔便宜,同坊間有肉菜式相近,唔通真係啱啲上咗老紀食齋嘅人?食到尾都想快啲走,最後就出事啦⋯蒸餃入面包住條閃電毛🤦🏻‍♀️,即刻同侍應投訴,個經理都掛住食飯無行過過嚟,最後比個95折🙂,真係連服務費都唔夠比,完全零歉意⋯————————————————👅 鬆化芋頭魚($88)🔸咬落有陣油溢味😖⋯芋蓉係幾香幾綿滑,炸皮算薄,配糖醋醬,算係無咁伏👅 情迷脆豆腐($42)👎🏻大豆卜切開四瓣,再反轉釀啲豆腐碎,豆腐碎有啲怪怪地嘅酸🤢,豆卜又炸得硬好刮口,碟底好多油,配酸梅醬👅 麻醬雞絲粉皮($42)🔸粉皮爽彈,豆苗重草青味😵‍💫,雞絲肉應該係好幼細嘅麵筋,算比較好食👅 香芒吉列卷($48)🔸廚師好刀功先切到咁薄嘅芒果片🥭,一卷都幾大舊,包住啲素肉/素鴨同青瓜👅 原隻金瓜焗飯($98)🔸材料有紅蘿蔔粒、粟米粒、素肉粒同素蟹柳片,多得南瓜肉嘅香甜🎃,救返淡茂茂嘅炒飯👅 籠仔菜肉蒸餃($42/8隻)👎🏻👎🏻👎🏻98%白菜

————————————————
👅 鬆化芋頭魚($88)

👅 情迷脆豆腐($42)

👅 麻醬雞絲粉皮($42)

👅 香芒吉列卷($48)

👅 原隻金瓜焗飯($98)

👅 籠仔菜肉蒸餃($42/8隻)
👎🏻👎🏻👎🏻98%白菜仔,2%比素肉微粒,又乾又有菜青味,仲要食食下有條毛➰⋯反問佢菜應該唔會有毛掛,最後講咗唔好意思同取消咗,仲問要唔要食其他😂,望到都飽曬啦大佬⋯真係好人體同自然嘅結合,搏人眼不見淨⋯

————————————————
🚩總結:Never ever, thanks
————————————————
🌟注意:茶芥$12一位,下午茶15:00-17:00,堂食半價,不過半價都唔建議食
📍 大自然素食
地址︰黃大仙睦鄰街8號現崇山商場1樓102-103號舖
2021-11-07 1021 瀏覽
今日想同大家分享一個中伏嘅故事💬,話說有一日晏晝唔知食乜好,就近近地去咗黃大仙嘅「大自然素食」度食嘢,諗住食下齋健康d🤨————————————————🥇原隻南瓜焗飯($98)👍🏻成餐飯入面比較有味嘅野,份量都多,比較抵食,仲可以食埋d南瓜肉,本身都幫餐飯搶返少少分去ok,但係好可惜......🥈麻醬雞絲粉皮($48)👌🏻雞絲粉皮都好難整得難食嘅,但你見我放佢咁前就知其他野真係無乜賣點🙈👎🏻香芒吉列卷($48)我會形容佢做好有創意,芒果🥭薄過紙,食完好似無食過🤷🏻‍♀️👎🏻👎🏻情迷脆豆腐($42)脆豆腐唔脆都算,仲酸酸地......👎🏻👎🏻👎🏻鬆化芋頭魚($88)無芋頭味,食落口一pat野咁,總之就係食左舊炸物入口,同健康完全扯唔上關係💀👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻籠仔菜肉蒸餃8隻($42)終於都到大佬,呢個係後加單嘅,諗住食蒸餃無死啦,點知🤢食第一隻都無乜野,普通餃子🥟囉,但大眼妹一食就出事☠️佢咬開隻餃子一半,發現有條小毛🤮🤮🤮🤮🤮喺餃子入面有條眼睫毛咁長嘅小毛真係好唔開胃🤬🤬🤬🤬🤬同經理投訴完之後就cancel左個餃子同比左個95折囉見佢咁好服務同d野食咁正,我當然要如實報道啦😝今鋪真係唔慌
————————————————
🥇原隻南瓜焗飯($98)

🥈麻醬雞絲粉皮($48)

👎🏻香芒吉列卷($48)

👎🏻👎🏻情迷脆豆腐($42)
脆豆腐唔脆都算,仲酸酸地......

👎🏻👎🏻👎🏻鬆化芋頭魚($88)

👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻籠仔菜肉蒸餃8隻($42)
終於都到大佬,呢個係後加單嘅,諗住食蒸餃無死啦,點知🤢

見佢咁好服務同d野食咁正,我當然要如實報道啦😝今鋪真係唔慌唔健康,清腸胃喇💩💩
————————————————
📍 大自然素食: 黃大仙睦鄰街8號現崇山商場1樓102-103號舖
2021-09-20 747 瀏覽
6個人去食飯,一坐低無耐就見到有曱甴係牆度爬,最後仲爬落個位度。職員完全無察覺。侍應態度極差,傳菜唔係自己放落枱,係期望個客幫佢執埋個位放埋,唔幫佢仲要唔耐煩俾面色人睇。食物差,餃子個餡乾到菜乾咁,仲要有D噏味牛油果多士,炒麵都OK6款要700蚊,完全唔抵食!有曱甴同服務差,永不光顧

食物差,餃子個餡乾到菜乾咁,仲要有D噏味
牛油果多士,炒麵都OK
6款要700蚊,完全唔抵食!

有曱甴同服務差,永不光顧
2021-09-18
2021-09-12 634 瀏覽
       這幾日天氣好悶熱,肉又食得幾多,都沒有胃口,行商場路過大自然素食看到齋菜都平平的,50HKD有找,就入來試下啦。午市套餐都有近20款可以選擇,望落去好似都有肉,其實都是齋來啲。      選擇困難症發作,最終揀咗B餐鮮雜菌魚腐炆伊麵。不用等好耐,伊麵就來咗。望上去,又真喺幾似街外的炆伊麵。哩份伊麵嘅份量都幾多,配料都唔錯,有魚腐(都是齋),雜菌,青椒同埋蔥,炒得都幾OK,不會過淋,食完真係超飽。今時今日,食齋菜一啲都唔平,50幾仲包埋例湯,食得過!

2021-08-02
2021-09-10 565 瀏覽
本身想去現崇山既茶樓嘆下午茶,但四點會趕人走,於是去試下依間素食。入到去環境唔錯,比較懷舊,客人清一色都係上左年紀既!個菜牌,如果唔講係食素,一啲都唔覺!菜式同一般食肉既一樣,冇寫住係「素肉」,仲有日式壽司,好多款式揀。四個人叫左四款。1. 香酥鴨(千島醬+ 芋頭茸+ 茄子?)好香口嘅芋頭味,但唔會覺熱氣,好有特色,都似食緊肉。2. 芝士薄餅芝士味唔太濃,薄皮香脆,每人兩件都唔怕濟。3. 招牌三色骨已經唔係好記得邊三款,但食落真係似肉😂😂😂明明都係用菇做🤣4. 黑椒猴頭菇扒瀨粉相比之下依款最麻麻,一黎佢個名已經係「素食」,而且勁重黑椒味,唔知係咪想辟走陣菇味,個瀨粉都ok.五點前埋單半價,仲要係佢地主動叫先埋左張單。啲阿姐都有禮貌唔會覺得似催你走。

入到去環境唔錯,比較懷舊,客人清一色都係上左年紀既!

四個人叫左四款。
1. 香酥鴨(千島醬+ 芋頭茸+ 茄子?)
好香口嘅芋頭味,但唔會覺熱氣,好有特色,都似食緊肉。

2. 芝士薄餅
芝士味唔太濃,薄皮香脆,每人兩件都唔怕濟。

3. 招牌三色骨
已經唔係好記得邊三款,但食落真係似肉😂😂😂明明都係用菇做🤣

4. 黑椒猴頭菇扒瀨粉
千島荔茸香酥鴨