2021-06-17 149 瀏覽
前兩日下晝嚟買外賣燒味,除咗燒鵝,諗住想試吓佢嘅燒腩仔,點知賣晒,不過燒鵝和叉燒味道真係唔錯,所以今日再嚟,今次堂食,枱面上只有午市套餐,再問侍應原來有full menu,兩個人叫咗兩個午市燒味雙拼套餐,可以分享試齊四種燒味,一個米粉一個瀨粉,再加個小炒王和薑蔥蠔,一杯熱奶茶,一杯凍檸茶。先來飲品,凍檸茶好多片檸檬,茶色深有茶味,奶茶都唔錯,跟住嘅燒味,份量OK,燒腩仔真係唔錯,皮脆肉滑,貴妃雞都好味,肉質鮮嫩,皮薄唔多油,叉燒有少少燶邊,燒得幾好,肉質都唔錯,不過覺得太多蜜糖甜咗啲,燒鵝皮薄肉厚,感覺到好多種唔同嘅醃料,,不過四舊有兩舊都係皮包骨,旁邊加咗啲榨菜,幾開胃,兩碗粉都好大碗,質地都好好,之後嚟嘅小炒王,好大碟,好足料,不過食落似小炸王多啲,裏面好多材料都係炸,好油,材料真係好豐富,反而想佢多啲韭菜花,魚乾蝦乾實在真係太多,最後食唔晒覺得有少少嘥,最後嘅薑蔥蠔,成煲滾熱辣放上枱,大概有六七隻,蔥夠多,不過薑就少咗啲,食咗第一隻,發覺好大浸臭味,相信啲蠔係急凍,雪咗好耐,兼處理得唔好⋯⋯所以之後成煲冇郁過,侍應嚟到見到,就同佢反映,都諗住照埋單,點知個侍應話不如買過另外一樣嘢,但係我哋其實都已經飽飽地,之後侍應好堅持,話要喺張單度取消呢道菜,我哋覺得都有啲唔好意思,其實通常係高級餐廳先至會期望呢類嘅反應,估唔到嚟間舖頭都識得點樣解決顧客嘅問題,令到我對呢間餐廳嘅印象改變,其實呢度嘅服務食品大致上都幾好,餐牌亦都好多唔同嘅菜式,今次嘅經驗都唔會阻止我下次再嚟嘅⋯⋯
2021-06-16