2021-03-14 104 瀏覽
🍣荃灣座位的立式壽司店 品嚐高質Omakase 🍣一直都有留意立食壽司店,在香港有四間分店,立食壽司有師傅可即叫即整,返工企左成日,梗係想搵個地方可以坐下先食,原來荃灣分店係有座位的,真係開心大發現,真係要即刻去幫襯下🍣廚師發辨 8 件$268 ,10件$358+$88『大滿足海膽特盛』🍣用QR code落單後,師傅好有禮咁問我有冇邊啲野唔食,其實我樣樣都食㗎,食師傅發辦會有種好期待感覺,好似拆禮物咁,唔使一陣師傅已經俾咗個海膽特盛,海膽大大片好厚肉,過多陣就已經整好咗個壽司盤🍣大吞拿魚腩好靚的粉紅色感覺,大吞拿魚腩真係冇得輸,油分非常充足,入口即溶嘅感覺真係好幸福🍣特上地喜之次喜之次係我其中一種好鍾意食的魚,肉質爽彈甜美🍣深海池魚深海池魚口感結實,口味較淡口但充滿魚香🍣金目鯛魚肉充滿油脂,入口油份充足而軟熟,經過火炙後帶香氣,增添層次🍣赤鯥是一種高級日本食材,含豐富魚油味道鮮美,有種獨特嘅甜味🍣珍寶牡丹蝦牡丹蝦新鮮而且很鮮甜,細心地已經去咗頭同埋尾巴,可以一口食好方便🍣北海道特大珍寶帶子珍寶帶子非常之厚肉,一口吃下去口腔有種被軟熟帶子填滿的感覺好幸福🍣活北寄貝活北寄貝有鮮甜爽口的貝
🍣荃灣座位的立式壽司店 品嚐高質Omakase

🍣廚師發辨 8 件$268 ,10件$358
+$88『大滿足海膽特盛』

omakase

🍣大吞拿魚腩
大吞拿魚腩

🍣特上地喜之次
喜之次係我其中一種好鍾意食的魚,肉質爽彈甜美

🍣深海池魚
深海池魚口感結實,口味較淡口但充滿魚香

🍣金目鯛
10  件omakase

🍣赤鯥
是一種高級日本食材,含豐富魚油味道鮮美,有種獨特嘅甜味

🍣珍寶牡丹蝦

🍣北海道特大珍寶帶子

🍣活北寄貝
活北寄貝有鮮甜爽口的貝味,貝類來講我最鍾意食活北寄貝

🍣螢光魷魚
每年嘅春天二月至三月份限定嘅螢光魷魚,春天日本必食的一種時令食材,供應嘅時間好短如果想食嘅話就要碰運氣啦
螢光魷魚

🍣特上海膽
海膽份量原來都幾多,入口嘅感覺,海膽在口內溶化的感覺,非常之棉滑仲好鮮甜
左,螢光魷魚,右特上海膽

🍣整體來講呢10件壽司完全係我心目中鍾意食嘅嘢,可惜當天想食嘅白子已沽清,唯有下次有機會再去食過,呢度的散點壽司$15起就有交易,除咗有壽司,午餐都好抵食$78起就有鹽燒鯖魚烏冬等等,價錢亦好親民,重點係可以有座位可以坐低慢慢食,真係好適合我哋呢啲成日企嘅朋友去

📍立鮨 (荃灣)
荃灣路德圍26-42號安富大廈地下6號舖

螢光魷魚