果日我攞部Notebook到深水埗整,要等一個鐘,之後喺附近搵嘢食,見到哩間文記好誇張...隔幾個舖位就有一間分店...3間都排晒長龍...1間係老店,另外兩間係新裝修嘅,坐得舒服啲。我大概等咗15分鐘先有位坐,同埋發現哩間嘢都幾環保,落單紙可循環再用。哩度啲車仔麵選擇多,而且有啲餸係出邊無嘅,仲有飲品竟然有蔗汁!最後揀咗招牌辣玻璃魷魚,蠔油小花菇,白菜餃(因為無西洋菜餃),柚皮,陳皮魚旦,幼麵同埋蔗汁!魷魚好入味,唔似其他車仔麵檔淨係啲汁先有味,花菇炆到好淋好入味,白菜餃好鮮甜,柚皮如果再淋啲就更好,陳皮魚旦就是小時候食的味道。而蔗汁當然好清甜好飲啦!真係幾好味,難怪3間分店都排長龍!

2017-09-30
15 分鐘 (堂食)