2019-05-19
今日經朋友介紹,來哩間專門食蠔的餐廳作為我們的晚餐,呢間西餐廳聽朋友說係以食蠔出名,除了蠔,仲有其他好新鮮嘅時令海鮮供選擇,朋友拍板叫左個海鮮拚盤,一上枱,貼心的職員會介紹蠔的品種,同埋食法,職員仲會根據蠔嘅濃淡程度,去按順序介紹比我們,等我們食到最好的蠔,職員介紹的步驟是先食1.HONEY POINT 2. FINE DE CLAIRE VERIES 3.LAMBERT同埋4.MAJESTICHONEY POINT味道淡,但也有清清的蠔味,FINE DE CLAIRE VERIES是法國蠔,開始比較有重的蠔味,LAMBERT就開始食到蠔的鮮美,肉質也比較實一點.MAJESTIC真的最好的尾段,濃濃的海水味加埋蠔味,口中也有回甘的蠔味,另外仲有埋地中海紅蝦,食下時有好多膏,肉質比較實CHERRY STONE CLAMS就爽口無比,另外帶子鮮甜爽口,食一口真的啖啖肉,好滿足,仲有最開心的一板海膽,加埋職員給上的紫菜食,真的最高的享受,海膽唔會有苦味另外活赤貝食下時,鮮甜爽口,同埋最後的SAMPI,也是爽口無比,哩個海鮮拚盤真的食得好滿足,真心比起酒店的海鮮拚盤仲要高質素,同埋他會給埋新鮮
朋友拍板叫左個海鮮拚盤,
一上枱,貼心的職員會介紹蠔的品種,同埋食法,
HONEY POINT味道淡,但也有清清的蠔味,
LAMBERT就開始食到蠔的鮮美,肉質也比較實一點
另外仲有埋地中海紅蝦,食下時有好多膏,肉質比較實
CHERRY STONE CLAMS就爽口無比,
另外帶子鮮甜爽口,食一口真的啖啖肉,好滿足,
同埋他會給埋新鮮的WASABI,證明哩間野真的做得好有心機
之後同朋友點左個職員介紹的龍蝦忌廉炒旦
龍蝦忌廉炒旦加埋兩件蒜容包同埋沙律菜,
一口龍蝦忌廉炒旦,一口蒜容包,龍蝦忌廉炒旦香滑無比,加埋蒜容包真的好高的享受,
另外沙律菜好新鮮,
鵝肝多士,
鵝肝食下時,煎得剛好,見到油加在黑醋在底的麵包上,一口鵝肝一口麵飽,真的好滿足,好幸福~
龍蝦肉爽口彈牙,意粉熟度剛好,味道唔錯,
朋友同我也食得好滿足,
最"蠔"的一餐,真的給我和朋友最"蠔"的晚上,
職員在我們差不多食完後,也會主動問我們的食品如何,
另外職員也同我們說,他們的海鮮拼盤會做埋到會服務,
可以ORDER他們的海鮮拼盤在OFFICE,HOME都食到,
真的好有心思的想法。值得支持!