2020-03-03 292 瀏覽
去銅鑼灣行街街,估唔到會落雨,咁岩又差不多到食飯時間,行到黎呢度見間餐廳幾得意就一於衝入去試下兼避雨。餐廳以日本鬼同狼牙棒裝飾,幾得意,但嚇我唔到嘅。😆一坐低,待應就放低張單,原來係QR code網上點餐,日式咁做我都係第一體驗。而且拎左張抹手紙比我同朋友,原來係比我地放口罩的,好體貼。枱上則一早放左即棄圍裙。我叫左味玉辣麻味噌拉麵+玉米筍,朋友則叫左特製辣麻味噌拉麵,辣度,麻度,同配料都可以選擇要唔要,第一次試我地只選左小辣小麻。我地都覺得味噌湯底非常濃郁厚實,麻辣味道有少少似四川style啦,但小辣小麻又唔算真係好似。叉燒做到四四方方但又好鬼腍,而且夠入味。玉米筍夠爽脆,多食蔬菜感覺自己又健康左😆。最欣賞就係溏心蛋,有好香酒味,而且浸醃時間夠,蛋黃變溏心夠稠,唔會稀溜溜。拉麵食到最後都彈性十足,唔會腍。芽菜等配料都好足料。另外,要左罐可樂同信州蘋果梳打,笨笨的我仲一路以為自己叫左蘋果汁,仲奇怪點解會有氣。🤣🤣🤣🤣

餐廳以日本鬼同狼牙棒裝飾,幾得意,但嚇我唔到嘅。😆

• 味玉