2008-04-15
四月十五日(二)見完工食完TEA行左陣都未到六點,於是就過左深水埗黃金度行下,順道去左坤記度買番幾舊糕食下。再去接老婆收工。自細係酒樓都非常鐘意食白糖糕,果時有酸味既都食得好開心。直到有次上網定雜誌見到深水埗有唔酸白糖糕,於是同老婆去左試,一試之下每次黎深水埗都想買番舊黎食!今次買左兩件白糖糕同一件芝麻糕白糖糕(@$4.5)其實尼度白糖糕唔止唔酸咁簡單,糕中間係一絲絲,咁先有好口感,難得係外皮仍然非常滑,唔好既係太細舊,同味道俏甜,好甜既我當然唔介意~ ~\" 但其他人可能未必太鐘意。芝麻糕($6)據說有九層,但今日買俾老婆果舊發覺解左體做兩舊,唔知係我放左係袋攪到咁定係本身係兩舊細D,味道方面芝麻味非常濃郁,都幾好味,雖然解左體都仲係幾厚下,但真係唔算大舊,$6舊唔平但OK啦。今日買白糖糕見個阿姐岩岩磅緊舊白糖糕以為佢\係度做緊乜,去到買時先知原來佢\磅下舊白糖糕係咪重左,我買既時候佢\話有一舊大D要$5...咁多$0.5我都唔會太介意,但覺得多果小小都要計太\"君真\",咁攪到無左手切可能買到舊大小小既情趣~
今次買左兩件白糖糕同一件芝麻糕
白糖糕(@$4.5)
芝麻糕($6)