2019-02-11
今日去香港仔拜年,難得出一趟香港仔,梗係要食埋個靚晚餐先走啦,同屋企人到左呢間吃晚餐,舖頭新開張,非常新淨。門口仲有個飲品店,Mee...lemongrass新開張期間有買一送一優惠,超抵飲。我們點左兩款主菜,一客小食和兩杯飲品,分別係馬來蜜汁炭燒厚切豬扒撈檬、招牌無骨海南雞飯、地道串燒 (牛或雞)、熱火炙芝士黑糖珍珠鮮奶 及 茉莉奶蓋綠茶。厚切豬扒撈檬味道不錯,豬扒真係厚切又大件,而且蜜汁量適中;配埋特色酸辣醬撈檬,超級開胃。招牌無骨海南雞飯,喜歡吃海南雞的朋友們值得一試,這家餐廳的海南雞很嫩滑,而且所配的飯是油飯,可說是正宗海南雞飯。另外,我們仲試左地道串燒,呢道小食除了四枝串燒,還有麵包粒、菠蘿、青瓜作拌菜,以麵包粒作拌菜很特別,沙爹醬很野味,肉質鮮嫩。熱火炙芝士黑糖珍珠鮮奶,呢杯飲品甜道不太甜,鮮奶好香好滑,珍珠幾彈牙,食落很有口感。茉莉奶蓋綠茶,我第一次飲茉莉花味的奶蓋與綠茶的配搭,飲下去不會覺只有茉莉花味而沒有綠茶味。