2010-02-21
最僻既地點, 最長既人龍由細已經家住荃灣, 近幾年荃灣被兩類食物供佔: 米線 & 珍珠奶茶雲貴川風味, 可算是眾多米線鋪中最僻, 而又最長龍既一間, 雖然我住荃灣, 但老實講, 我都唔想排咁耐, 心信總有一天會食到吧!最近機會來了, 因為受傷了, 每星期總有一天要覆診, 正好令到我可以在平日3-4點去食, 唔好以為呢個時候會少人, 其實都係爆滿的食過幾次之後, 得出以下"心得":1. 其實佢係有唔辣的, 但因為d餸本身係用辣椒醃過, 所以如果你只係食到小辣, 建議你都係叫唔辣, 到你真係唔夠辣再叫佢加辣or俾辣油你比較好2. 餐牌上的"組合", 可以不理, 其實自己配搭都係一樣每樣餸計3. 非常大碗, 一位女仕應該未必食得晒一碗到推薦配料, 我會覺得腩肉, 豬脷, 山根, 腐竹, 雞翼尖腩肉: 本身已經醃過係辣的, 非常入味, 但不吃辣的人要小心豬脷: 一樣都醃過, 平時比較少食豬脷, 原來爽口得黎辣辣地係咁過癮的山根: 無需多講, 山根吸左湯再食, 一流腐竹: 鮮腐竹一樣吸左湯一齊食, !雞翼尖: 滷得入味, 而且份量唔少, 包滿足食雞翼尖既人長龍有因, 一試便知龍與鳳
食過幾次之後, 得出以下"心得":
3. 非常大碗, 一位女仕應該未必食得晒一碗
山根: 無需多講, 山根吸左湯再食, 一流
腐竹: 鮮腐竹一樣吸左湯一齊食, !
雞翼尖: 滷得入味, 而且份量唔少, 包滿足食雞翼尖既人
長龍有因, 一試便知龍與鳳