2010-10-16 514 瀏覽
今日放工小妹打算自我獎勵一下,到文華食最愛甜品。踏入文華大堂心情開始超興奮,極期待享受陣間嘅美好時光。很久沒來過,店裡依然是這樣吸引,太多甜品款色,每件都精緻得像藝術一般,不,確實是一件藝術甜品,配合四周氣氛,真像到了甜品藝術館呢。印象中未試過堂食,今次就來個堂食慢慢品嚐甜品及感受四周氣氛。小妹想了良久,最後揀了American Cheesecake,Chocolate Mousse,Chocolate Brownie同Mango Tart。另加飲品Iced Latte with Cream。雖然要了4件蛋糕,但這兒蛋糕比一般嘅細件,加細碼絕對不會太heavy。American Cheesecake ($35)必食嘅至愛芝士蛋糕,有時面上嘅裝飾會金薄,今次係朱古力片。依然是濃厚細滑嘅芝士味,濃滑嘅程度好似是食緊原裝整片芝士一樣,芝士味道微甜帶極少嘅咸味。大口吃下可能會有少少溜嘅感覺,建議好似小妹咁,細細匙慢慢食,不覺溜之餘還可品嚐其真味。至愛果然是至愛,Excellent!!!Chocolate Mousse ($35)面上是用超薄長幅朱古力捲成嘅玫瑰花,薄嘅程度似鉛筆刨用後留下嘅鉛筆

小妹想了良久,最後揀了American CheesecakeChocolate MousseChocolate BrownieMango Tart。另加飲品Iced Latte with Cream。雖然要了4件蛋糕,但這兒蛋糕比一般嘅細件,加細碼絕對不會太heavy。

American Cheesecake ($35)

Chocolate Mousse ($35)
面上是用超薄長幅朱古力捲成嘅玫瑰花,薄嘅程度似鉛筆刨用後留下嘅鉛筆皮咁,花下是超級滑嘅朱古力Mousse,底底是軟身勁濃味嘅朱古力醬,層次由薄到厚,稍淡至勁濃味。Great!!

Chocolate Brownie ($35)
不知是否Brownie都是外表粗糙的呢,可能同有核桃,果仁質感硬淨有關,這兒嘅Brownie在中間界開一半的簡單款色,雖然硬硬的,口感不錯,又有濃郁嘅朱古力味,最特別是內藏一個軟心朱古力,一軟一硬好特出。表面硬淨,內含一顆溫柔嘅心。Wonderful!!

Mango Tart ($35)
面上的芒果是加工過用來做甜點的,缺乏了鮮果的味道。中間嘅Cream很滑好夠味,撻底不會焗得過火,都幾幼滑,若果焗耐一點,香一些會更吸引。Fairly Good!

Iced Latte with Cream ($72)
小妹幾鍾意這兒嘅咖啡味道,香得來不會太strong,Latte本身已經幾滑,小妹仲要加Cream,變咗超級滑。成Set上嘅餐具如裝奶及糖水嘅器皿都甚優雅,配合甜品及四周氣氛。Good!!

小妹留意到有不少放工嘅朋友嚟到想買心愛嘅款式,不得要領時果種失落嘅樣子,真係身同感受;但亦悄悄地興幸能品嘗到心頭好,能寫意地暢遊滋味空間,已經是最大最大的獎勵了!!
欣賞一吓藝術甜品
Iced Latte with Cream
裝奶及糖水嘅餐具都甚優雅
味道不太Strong,加了Cream勁滑溜
2010-10-14
$233 (其他)
欣賞一吓藝術甜品
濃厚細滑芝士蛋糕
Iced Latte with Cream
裝奶及糖水嘅餐具都甚優雅
味道不太Strong,加了Cream勁滑溜
  • American Cheesecake,Chocolate Brownie,Latte