2009-01-04
是晚得12度, 友人事忙, 9點先食晚飯, 在飢寒交迫下, 建議食雲興隆的煲仔飯, 暖暖身子. 左揾右揾, 原來喺文記門口直入就係2行點了:沙嗲牛肉金菇煲($48): 好多菜色都好似好好味, 不過第一次黎, 唔敢太突出, 叫個沙嗲牛肉金菇煲, 起碼有保證, 普遍都唔會太難食; 這裏的都有十片多肥牛, 2人吃下飽左一半窩牛飯($38): 送上黎熱辣辣, 即刻篤爆隻蛋, 撈撈撈, 撈出一碗帶有滑滑蛋絲的牛肉飯臘腸滑雞煲仔飯($48): 吃下很軟滑, 雞件該是揀選了連筋肉部位的, 唔會嚡口雖然有室內座位, 但我們堅持踎街邊, 儘管寒風刺骨, 但這樣吃起來的味道就是不一樣. 環境服務衛生等不可強求, 連2罐可樂+冰底埋單$149, 幾抵食, 食完全身暖笠笠, Good!
2行點了: