湯•米 (已結業)

Soup And Rice
2023-05-17 17 瀏覽
今天下雨,一場夏雨。陰天總是心情不暢,甚有一股寒意,點都要食返d熱野暖一暖身!今次黎到將軍澳,離地鐵站只係行5-10分鐘!入到黎,裝修精緻似cafe,溫暖又充滿人氣。但小弟對於開餐,實在是迫不及待!一見到主餐牌,主要都係不同既鍋,各有特色,而我就揀左新推出既酸菜魚鍋,一試究竟。酸菜魚鍋 $103🥘(加配炸魚皮 $28,牛肉片 $36,海鮮系列:鮑魚 (2隻) $28,蝦 (3隻) $25)酸菜魚最講究酸味同魚既質素。酸同辣之間既調味好考功夫,太酸就會食檸檬咁,蓋過所有食物既味道!今次個鍋一上菜,即刻見到最突出既一大條魚塊,表面有先烤一烤。先飲湯底,整體不會太濃,微酸微辣。特別之處係魚肉既有烤魚嘅孜然味,亦有湯底嘅酸菜味,實在係一個新鮮嘅配搭。而配料亦都相當足夠,包括在不同嘅蔬菜、菇類、豆腐、粉條等等。今次我揀咗粉絲,煮完索晒啲湯,相當入味!特別一講,炸魚皮仍然脆卜卜,冇變軟變碎。呢個雖然基本,但之前食過有d餐廳做唔到,實在見微知著。而加配既海鮮都相當不錯,保持到新鮮度。涼拌小青瓜 $32🥒呢個小食味道微酸,味道較為清新,唔會太濃味,適合鍾意比較淡味嘅朋友。而且份量十足,唔洗驚食幾舊就食

酸菜魚鍋 $103🥘

涼拌小青瓜 $32🥒
涼拌青瓜

呢個小食味道微酸,味道較為清新,唔會太濃味,適合鍾意比較淡味嘅朋友。而且份量十足,唔洗驚食幾舊就食曬!

總括而言,食物份量同味道都令我相當滿足,打算下次黎試埋其他湯底,希望會更多驚喜!
2023-05-13
涼拌青瓜